Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перша практика у проведенні відеоконференцзв’язку за новими положеннями ЦПК

09 лютого 2018, 11:05

       Згідно з Конституцією України людина, її життя та здоров’я, честь і гідність, недоторканність та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю (ст. 3) і кожен має право на повагу до його гідності (ст. 28).

       Ефективність реалізації права на судовий захист, гарантованого ст. 55 Конституції України, прямо залежить від якості регулювання процедури судочинства. Ця процедура, крім неупередженості та справедливості, має також відповідати критерію оперативності. Дотриманню ж останнього може значно сприяти використання при проведенні судових засідань систем відеоконференцзв’язку.

       Чинним процесуальним законодавством передбачено систему норм, спрямованих на об’єктивне й гуманне вирішення питань, пов’язаних із участю в судовому процесі осіб, які  страждають на психічні хвороби або маючи інші психічні розлади.

       Серед них, новелою цивільного процесуального законодавства є те, що учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов'язковою (ст. 212 ЦПК Укрїни).

       Так, 07.02.2018 року, на підставі ст. 212 ЦПК України, Київським районним судом м. Полтави було проведено перший відеоконференцзв’язок з Полтавською обласною клінічною психіатричною лікарнею ім. О.Ф. Мальцева в категорії справ про визнання доцільною госпіталізації недієздатного до психіатричного стаціонару.

       Перша практика пройшла успішно і дійсно стала дієвою. Та вже 08.02.2018 року було проведено ще два судових засідання в режимі відеоконференції з Полтавською обласною клінічною психіатричною лікарнею ім. О.Ф. Мальцева.

За повідомленням прес-служби суду