Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Великої Палати ВС зустрілися із суддями Вищого адміністративного суду Польщі та вітчизняними правниками

09 лютого 2018, 10:46

7 лютого 2018 року у Верховному Суді відбулася зустріч суддів Великої Палати Верховного Суду із суддями Фінансової палати Вищого адміністративного суду Польщі, представниками Асоціації податкових радників та Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів.

Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв та судді Великої Палати Верховного Суду Володимир Британчук, Олександр Золотніков, Леонід Лобойко, Олександр Прокопенко, Олег Ткачук, Віталій Уркевич та Олександра Яновська презентували бачення актуального стану речей у системі правосуддя України й оцінили перспективи запровадження нововведень, що дійсно наблизили би судову систему до потреб споживачів судових послуг.

У зустрічі також взяли участь член правління Міжнародної фундації «Судді для суддів» («Judges for judges») Естер де Рой, судді Фінансової палати Вищого адміністративного суду Польщі Кшиштоф Вінярскі та Томаш Коляновскі, суддя Конституційного Суду України у відставці, президент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів Олександр Пасенюк, суддя, віце-президент Асоціації податкових радників, віце-президент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів Наталія Блажівська, президент Асоціації податкових радників Данило Гетманцев.

Судді Великої Палати ВС проінформували польських колег про особливості роботи Верховного Суду – найвищого суду у системі судоустрою України, який забезпечує сталість та єдність судової практики та, зокрема, Великої Палати, що діє у складі Верховного Суду. Судді Великої Палати поділилися планами, які стосуються інноваційних підходів організації роботи Суду, наприклад, поступовий перехід судочинства в електронну форму, також відзначили важливість розроблення внутрішньої та зовнішньої комунікаційної стратегії тощо.

Учасники зустрічі висловили переконання у необхідності комп’ютеризації процесу судочинства, починаючи з надходження документів до суду і завершуючи винесенням судового рішення. Використання електронних сервісів у судочинстві, безперечно, є сучасним суспільним запитом, реалізація якого сприятиме досягненню кращих показників ефективності та оперативності у судовому процесі. Проте, експерти озвучили певні застереження стосовно повної відмови від паперового документообігу у суді, адже інколи це може ускладнити з технічних причин відправлення правосуддя.

Під час заходу судді Верховного Суду обмінялися досвідом з іноземними колегами, а ті, своєю чергою, відзначили схожість викликів, з якими стикаються судді країн молодої демократії, та висловили переконання у подальшій плідній співпраці.

 За повідомленням прес-служби суду