Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Безпідставне пропущення строку на прийняття спадку позбавляє права вимагати повернення майна, - рішення суду

02 лютого 2018, 16:05

   Апеляційний суд Харківської області залишив без задоволення позов громадянина К. на рішення   Ізюмського міскрайонного суду  Харківської області про визначення додаткового строку для подачі заяви на спадок.

   У вересні 2017 року гр.К. звернувся до суду з позовом в якому зазначив, що після смерті матері у 2007 році відкрилась спадщина, та позивач нажаль не мав змоги подати заяву вчасно тому, що виїхав на роботу до Росії. Відповідач, рідний брат гр. К., проти задоволення заперечував, посилаючись на безпідставність. Відмовляючи у задоволенні позову, суд виходив з того, що позивач не надав доказів, які свідчать про те, що причини того, що гр.К. пропустив строк для подання заяви, передбачений ч.1 ст.1270 ЦК України,  пов’язані з істотними труднощами. З позовом  до суду позивач звернувся через 10 років після відкриття спадщини.

   Тому вважаємо за доцільне зазначити, що за загальними положеннями  цивільного законодавства України право на спадок виникає в день відкриття спадщини, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців з часу відкриття (ч.3 ст.1222, ч.1 ст.1220, ч.1 ст.1270 ЦК України). Право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття, але закон зобов’язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину чи відмовитись від неї.

   На підставі всього наведеного нагадуємо,  що своєчасне звернення громадян є запорукою позитивного вирішення справи. 

За повідомленням прес-служби суду