Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На підставі постанови суду встановлено знак дорожнього руху.

01 лютого 2018, 10:23

До  Бориспільського міськрайонного суду Київської області 22.11.2017 року надійшов адміністративний матеріал, що надійшов від Управління патрульної поліції в м. Борисполі ДПП НП України, про притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 124 КУпАП, по відношенню до ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1,

14.10.2017 року о 11 год. 30 хв. в м. Борисполі Київської області, на перехресті  вул. Гоголя - вул. Лермонтова, водій ОСОБА_1 керуючи автомобілем НОМЕР_2, на нерегульованому рівнозначному перехресті, не надав перевагу в русі та не пропустив автомобіль НОМЕР_3 під керуванням ОСОБА_2, який рухався з права від нього в результаті чого відбулося зіткнення. Своїми діями порушив п. 2.3 (б), п. 16.12 ПДР України, відповідальність за що передбачена ст. 124 КУпАП. В наслідок ДТП транспортні засоби отримали механічні пошкодження з матеріальними збитками, травмований не має.

В судове засідання ОСОБА_1 з’явився та пояснив, що на вказаному перехресті відсутні дорожні знаки, які б давали водію зрозуміти, що він наближається до перехрестя, а також рухаючись по вул. Гоголя, він бачив дорожній знак «головна дорога», на підтвердження чого надав фотознімки, а також для перегляду відеозапис з відеозапис з авторегістратора. Просить взяти до уваги, що дорожньо-транспортна пригода відбулася через те, що він не бачив перехрестя, оскільки на дорозі не було жодних дорожніх знаків, які передбачені правилами дорожнього руху.

Постановою Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 31.10.2017 року ОСОБА_1 було визнано винним у скоєні правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП та накладено на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 340 (триста сорок) грн. 00 коп.

Крім того, вказаною постановою було встановлено, що в м. Борисполі Київської області, на нерегульованому рівнозначному перехресті вул. Гоголя вул. Лермонтова,відсутні будь-які розпізнавальні дорожні знаки про наближення водія до перехрещення рівнозначних доріг.

Відповідно до знаку 1.21 «Перехрещення рівнозначних доріг» п. 33.1 «Попереджувальні знаки» параграфу 33 «Дорожні знаки» Правил дорожнього руху України, останній установлюється поза населеними пунктами на відстані 150300 м, у населених пунктах на відстані 50100 м до початку небезпечної ділянки. У разі потреби знак встановлюється і на іншій відстані.

Знак «Перехрещення рівнозначних доріг» встановлюється завчасно перед таким перехрещенням. Він інформує учасників дорожнього руху про наближення до перехрестя, на якому перетинаються дороги, що мають однакове значення. Проїжджаючи через такі перехрестя, водії зобов’язані керуватися вимогами пунктів 10.11 і 16.12 цих Правил дорожнього руху на території України.

Крім того, встановлено, що на перехресті вулиць: Гоголя-Котляревського-Героїв Небесної Сотні перед перехрестям з вул. Котляревського встановлений дорожній знак «2.3» - «головна дорога», а на перехресті вулиць Гоголя-Лермонтова такий знак пріоритету відсутній.

Дослідженням даних, зафіксованих на фотознімках з місця ДТП, наданого для перегляду відеозапису з відеорегістратора, здійсненого водієм ОСОБА_1, встановлено, що перехрестя вул. Гоголя-Лермонтова є небезпечним для дорожнього руху, в силу ширини проїзної частини вулиць, його оглядовості. В зв’язку з цим з метою усунення причин та умов, що сприяють вчиненню адміністративного правопорушення, слід розглянути питання щодо встановлення знаків пріоритету, попереджувальних знаків на перехресті вул. Гоголя та вул. Лермонтова.

У відповідності до ст. 282 КУпАП, орган (посадова особа), який розглядає справу, встановивши причини та умови, що сприяли вчиненню адміністративного правопорушення, вносить у відповідний державний орган чи орган місцевого самоврядування, громадську організацію або посадовій особі пропозиції про вжиття заходів щодо усунення цих причин та умов. Про вжиті заходи протягом місяця з дня надходження пропозиції повинно бути повідомлено орган (посадову особу), який вніс пропозицію.

Постановою суду запропоновано Управлінню патрульної поліції в м. Борисполі ДПП НП України за своєю ініціативою звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування з пропозицією щодо встановлення відповідних знаків дорожнього руху України в м. Борисполі Київської області, на перехресті вул. Гоголя -  вул. Лермонтова, з метою усунення умов, що сприяють вчиненню дорожньо-транспортних пригод.

Про вжиті заходи протягом місяця з дня надходження пропозиції повинно бути  повідомлено Бориспільський міськрайонний суд Київської області, який постановив окрему ухвалу.

26.12.2017 року до Бориспільського міськрайонного суду Київської області надійшов лист від Комунального підприємства «Виробниче управління комунального господарства», в якому повідомлено, що  на виконання постанови Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 31.10.2017 року, відповідно до Правил дорожнього руху України, на вул. Лермонтова №54 на перехресті з вул. Гоголя №25 в м. Бориспіль у грудні 2017 року КП «ВУКГ» встановило дорожній знак 2.1. «Дати дорогу».

 За повідомленням прес-служби суду