Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся тренінг для тренерів «Покращення рівня доступності правосуддя для людей з інвалідністю»

30 січня 2018, 10:38

26 січня 2018 року за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя» та Регіонального громадського благодійного фонду «Право і Демократія» проведено тренінг для тренерів «Покращення рівня доступності правосуддя для людей з інвалідністю».

Участь у заході взяли сертифіковані тренери та розробники відповідного курсу для працівників апаратів судів, представники Національної школи суддів України, судді, представники громадських організацій «Агенція демократичного розвитку Донбасу», «Гармонія», «Паросток» та інших.

Мета заходу – адаптація програми «Покращення рівня навиків спілкування та роботи працівників суду із людьми з інвалідністю» для навчання суддів.

Голова правління Фонду «Право і Демократія», керівник проекту Андрій Бурий наголосив, що розроблення курсу для суддів дасть змогу покращити рівень комунікації людей з інвалідністю в суді та під час здійснення правосуддя.

Тренери мали можливість опрацювати ключові блоки навчальної програми у міні-групах за тематикою: загальні поняття про людей з інвалідністю, правовий статус людей з інвалідністю, комунікативно-психологічні особливості взаємодії із людьми з інвалідністю, фізична доступність будівель і приміщень суду для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення.

У заході взяла участь сертифікований тренер цього курсу, заступник начальника управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя Ірина Паламарчук.

Під час тренінгу І.Паламарчук розповіла про досвід Вищої ради правосуддя зі створення зручного доступу до будівлі для осіб із вадами рухового апарату та інформування осіб із вадами зору з урахуванням специфіки діяльності ВРП.

Нагадаємо, що силами працівників секретаріату ВРП та за підтримки керівництва Ради додатково вжито низку заходів, а саме: встановлено 10 інформаційних табличок «Вхід для людей на візку» та 4 інформаційних таблички «Виклик допомоги», що покликані допомогти особам з інвалідністю в разі відсутності особи, яка супроводжує відвідувача, потрапити до будівлі ВРП.

Біля спеціально обладнаного санвузла на першому поверсі будівлі ВРП для осіб із вадами рухового апарату розміщено інформаційну табличку «Туалет доступний для людей з обмеженими можливостями», що адаптована і для людей із вадами зору.

При вході до будівлі розміщено мнемосхему розташування об’єктів на першому поверсі Вищої ради правосуддя із написами, дубльованими шрифтом Брайля для осіб із вадами зору.

На вхідних скляних і внутрішніх розсувних дверях приміщення Вищої ради правосуддя розташовано позначки у вигляді 8 контрастних кіл, нанесених за допомогою спеціальних стікерів жовтого кольору для маркування, що дає можливість людям з вадами зору зрозуміти, що перед ними прозора скляна перешкода.

Зазначене дасть змогу особам з інвалідністю та маломобільним групам населення швидко і безперешкодно потрапити до будівлі та приміщень Вищої ради правосуддя.

Також заплановано вжиття додаткових заходів з метою адаптації будівлі ВРП та прилеглої території до потреб осіб із вадами зору, зокрема встановлення направляючої полімерно-композитної тактильної плитки (перед першою сходинкою центрального вуличного сходового маршу)  та маркування першої та останньої сходинок вуличних сходових маршів для попередження людей із вадами зору про початок і кінець сходового маршу тощо.

Очікується, що навчальну програму «Покращення рівня навиків спілкування та роботи суддів із людьми з інвалідністю» буде розроблено та впроваджено НШСУ за підтримки партнерів проекту вже цього року.

За повідомленням ВРП