Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сумська міська рада відсудила спірну ділянку у Сумах

29 січня 2018, 13:08

До Господарського суду Сумської області звернувся позивач - Сумська міська рада – з вимогою повернути у користування земельну ділянку площею 0,1500 га, що надавалася раніше  під оренду ТОВ «Нифертити». Ця ділянка знаходиться в обласному центрі за адресою, м. Суми, вул. Г.Кондратьєва, 122 Відповідач відзиву на позовну заяву не подав, у судове засідання не з’явився. 

Розглянувши матеріали справи, суд встановив, що дійсно 07.10.2013 між Сумською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю “Ніфертити”  було укладено договір оренди земельної ділянки площею 0,1500 га під розміщення міні-ринку.

Термін дії договору закінчився 29.02.2015. По закінченню строку оренди підприємець, мав би переважне право перед іншими особами на оренду землі на новий строк, але в матеріалах справи відсутні докази про такі прагнення орендаря. Представник позивача повідомив, що відповідач  не попереджав Сумську міську раду про бажання продовжити дію договору на новий терміну встановлений для цього час.

Отже, позивач вважає договір оренди земельної ділянки припиненим в силу положень ст. 31 Закону України “Про оренду землі, згідно з якими договір оренди землі припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено. У зв’язку з неповерненням відповідачем орендованої земельної ділянки після припинення договору оренди у добровільному порядку, позивач звернувся до суду з даним клопотанням.

Таким чином, дослідивши наявні докази, суд встановив, що спірний договір є припиненим і вирішив позов задовольнити: зобов’язати Товариство з обмеженою відповідальністю “Нифиртити” повернути Сумській міській раді ділянку, яку раніше орендувало товариство.

Земельні питання одні із найпоширеніших справ, що перебувають у провадженні Господарського суду. В минулому році  було розглянуто  106 таких справ.  Слід відзначити, найпоширенішим предметом спору з даної категорії було невиконання або неналежне виконання зобов‘язань по договору оренди земельної ділянки, укладення договорів з порушенням вимог чинного законодавства, або невідповідності окремих пунктів договорів нормам чинного законодавства, систематичне невиконанням орендарями умов договорів, в тому числі і щодо своєчасного внесення орендної плати за користування земельними ділянками.

За повідомленням прес-служби суду