Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Для забезпечення гуманного процесу правосуддя у питаннях щодо дітей в Луцькому міськрайонному суді обладнано дитячу кімнату

25 січня 2018, 18:38

Для забезпечення гуманного процесу правосуддя у питаннях щодо дітей, які потрапили

у конфлікт із законом чи перебувають у контакті із законом, у всіх категоріях судових справ

в Луцькому міськрайонному суді Волинської області обладнано дитячу («зелену») кімнату.

 

ІННА ПЛАХТІЙ

суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області

член Ради суддів України

 

 

 

ДИТЯЧА («ЗЕЛЕНА») КІМНАТА В СУДІ

ЯК УМОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАНДАРТІВ ОПИТУВАННЯ ДИТИНИ

 

Набувши членства у Раді Європи у 1995 р., Україна взяла на себе низку зобов’язань у сфері реформування чинного законодавства на основі норм та стандартів Ради Європи.

Для Ради Європи захист прав дітей та просування правосуддя, дружнього до дітей, є пріоритетним завданням.

Участь дітей у судових процесах передбачена законодавством як України, так і міжнародним законодавством.

Статтею 71 Сімейного кодексу України установлено, що дитина має право на те, щоб бути вислуханою посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім’ї. Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав, поновлення батьківських прав, а також спору щодо управління її майном.

Крім того, законом передбачено опитування дітей, які постраждали внаслідок злочину чи стали свідками сексуального насильства або експлуатації, інших злочинів, або таких, які підозрюються в скоєнні злочинів.

Статтею 35 Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Лансаротська конвенція, 2007 р., CETS № 201), яка була ратифікована Верховною Радою України 27 серпня 2012 р. і набула чинності з 1 грудня 2012 р. передбачено проведення опитувань дитини, якщо це необхідно, у спеціально обладнаному та прилаштованому для цих цілей приміщенні.

Для забезпечення гуманного процесу правосуддя у питаннях щодо дітей, які потрапили у конфлікт із законом чи перебувають у контакті із законом, у всіх категоріях судових справ в Луцькому міськрайонному суді Волинської області обладнано дитячу («зелену») кімнату.

Спеціально обладнана дитяча кімната дозволяє при проведенні суддею опитування вберегти дитину від складних випробувань в ході судових процедур, запобігти травматизації психіки дитини за допомогою спеціальних дружніх до дитини методик та створення психологічно комфортної атмосфери. Дитяча «зелена» кімната допомагає дітям відчути домашню атмосферу, сприяє довірливому спілкуванню з дорослими.

Кімната обладнана м’якими меблями, іграшками та книгами для різних вікових груп дітей, дошкою для малювання, дитячим навчальним приладдям. Тут є всі речі, необхідні для опитування дитини, зокрема, анатомічні ляльки, малюнки, тести, опитувальники.

Кімната забезпечує дитині почуття безпеки та конфіденційності й відповідає потребам дітей почуватися у фізичній та психологічній безпеці під час опитування, розслабитися і відчути довіру до судді.

Організація роботи в дитячій («зеленій») кімнаті здійснюється суддею на основі індивідуального підходу до кожної дитини з урахуванням її вікових та психофізіологічних особливостей. Для роботи з дітьми можуть запрошуватися відповідні фахівці – психологи або педагоги.

Дитяча («зелена») кімната допомагає дітям відчути затишну, доброзичливу атмосферу, сприяє відкритому/довірливому спілкуванню/діалогу з дорослими. Як засвідчує досвід, діти в таких кімнатах краще ідуть на контакт.

 

 

 

За повідомленням прес-служби суду