Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Хмельницької області відвідали представники Консультативної місії Євросоюзу

17 січня 2018, 17:22

   В Апеляційному суді Хмельницької області відбулася робоча зустріч представників Консультативної місії Європейського Союзу в Україні з керівництвом суду, під час якої обговорили питання взаємного співробітництва, зокрема, можливу участь суддів Хмельницької області у реалізації другого етапу проекту «Інституційна реформа прокуратури».

          

   У складі делегації КМЄС  в Україні до Хмельницького прибули: старший радник із питань прокуратури Карл Якоб Андерс Холмберг та спеціаліст з питань реформи прокуратури Володимир Головатенко. За «стіл переговорів» вони сіли з головою апеляційного суду області Анатолієм Марцинкевичем, його першим заступником Інною Пєнтою, секретарями цивільної та кримінальної палат суду Олегом Ярмолюком та Сергієм Болотіним.

          

    Свого часу, на першому етапі проекту «Інституційна реформа прокуратури» обрали п’ять пілотних областей України – Хмельницьку, Вінницьку, Миколаївську, Чернівецьку та Ужгородську. В кожній із них представники КМЕС провели круглі столи в обласних прокуратурах, під час яких виявляли «слабкі місця» в роботі слідчих та прокурорів та вивчали можливість внесення необхідних змін до КПК. Їх результати виголосили на підсумковій конференції в Києві за участі представників Генеральної прокуратури та народних депутатів та подали відповідні пропозиції до профільного комітету ВР України.

          

   Як розповів Карл Якоб Андерс Холмберг, що має 16-літній досвід роботи прокурора в Швеції, на другому етапі проекту до подібних обговорень місія планує задіяти вже не тільки прокурорів, а передусім суддів, для чого «пальму першості» надали Хмельницькій апеляції, окрім того, адвокатів та слідчих кримінальної поліції. Таким чином проблеми правосуддя буде розглянуто комплексно.

   Примітно, що тематику дводенного, як планується, круглого столу гості запропонували сформувати, виходячи з реалій, самим суддям Апеляційного суду Хмельницької області.

          

   Під час зустрічі голова Апеляційного суду Хмельницької області Анатолій Марцинкевич загострив акценти на необхідності вирішення таких спільних нагальних проблем, як формалізм, забюрократизованість та заполітизованість системи правосуддя від початку судового слідства й аж до закінчення судового розгляду; слабкого механізму досудового вирішення спорів; на  недостатньо якісному захисту потерпілих самим законодавством;  на законодавчій прив’язаності зарплати судді до кваліфікаційного оцінювання;  на складнощах початкового етапу впровадження електронного суду.

         

  У результаті зустрічі присутні погодили проведення масштабного круглого столу в рамках другого етапу проекту «Інституційна реформа прокуратури» у червні поточного року в Кам'янці-Подільському.

 За повідомленням прес-служби суду