Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відхилив апеляційну скаргу Міноборони у справі дев’ятнадцятирічного вінничанина, загиблого в АТО

16 січня 2018, 11:02

12 січня колегія суддів залишила без задоволення апеляційну скаргу Міністерства оборони України та погодилася з рішенням Вінницького міського суду.

Йдеться про факти, які встановив суд першої інстанції: участь добровольця-стрільця Євгена Костюка в антитерористичній операції на Донеччині та його загибель під час виконання бойового завдання.

Однак Міністерство оборони України в своїй апеляційній скарзі просило скасувати рішення міського суду та ухвалити нове, яким відмовити в задоволенні заяви. Вказувало на те, що суд порушив норми процесуального права й неправильно вирішив справу.

«Представник міністерства зазначив, що визнати факт загибелі Євгена Костюка в порядку окремого провадження неможливо, бо згідно з Порядком надання статусу учасника бойових дій, затвердженого постановою Кабміну, надання статусу учасника бойових дій відбувається у позасудовому порядку на підставі рішення комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, яке можна оскаржити в суді. Тому, на думку представника Міноборони, звернення заявника до суду із проханням встановити  такі факти – передчасне», – розповів головуючий суддя Cергій Медвецький.

Утім, Вікторія Костюк не просила надати її сину статус учасника бойових дій в судовому порядку, а лише заявила про встановлення фактів участі Євгена в антитерористичній операції та його загибелі в бою. Тож доводи апеляційної скарги Міністерства оборони України суд визнав несуттєвими.

Додамо, що постанова апеляційного суду набрала законної сили, але її можна оскаржити у Верховному Суді.       

                                                                                                                                                             

                                                                                                                                                          

Фото: Андрій Завертаний

За повідомленням прес-служби суду