Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За позовом прокуратури стягнено штрафні санкції за неналежне виконання зобов’язань за договором про закупівлю робіт за державні кошти

09 січня 2018, 15:49

14 грудня 2017 року Господарський суд Миколаївської області частково задовольнив позов Миколаївської місцевої прокуратури № 1 в інтересах держави в особі Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради до відповідача — Товариства з обмеженою відповідальністю «Телус» про стягнення штрафних санкцій за неналежне виконання зобов’язань за договором про закупівлю робіт за державні кошти.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач допустив прострочення виконання робіт (капітальний ремонт внутрішньоквартальних проїздів) на загальну суму 1 320 311,08 грн., що підтверджується відсутністю актів приймання виконаних будівельних робіт.

Суд під час прийняття рішення взяв до уваги зокрема те, що спричинення зміщення строків виконання робіт сталося внаслідок несприятливих погодних умов, що підтверджується довідкою Миколаївського обласного центру з гідрометеорології. Належне виконання робіт з капітального ремонту в період з 01.11.2016 по 31.12.2016 було можливе тільки протягом 15 днів.

Крім того, роботи за договором не могли бути розпочаті підрядником до подання замовником Декларації про початок виконання будівельних робіт.

Також суд узяв до уваги, що фактичне виконання відповідачем робіт склало 56%, а також було взято до уваги попередження останнім Департамент ЖКГ про необхідність призупинення робіт у зв’язку із несприятливими погодними умовами.

Суму, на яку не були  виконані підрядні роботи за договором, було повернено в кінці 2016 року до Держбюджету, що підтверджує те, що ні позивач, ні Державний бюджет  не зазнали збитківза вказаним договором.

На думку суду, застосування такого правового наслідку, як нарахування пені та штрафу, спрямовано на спонукання сторони, винної у порушенні зобов'язання, до його виконання та дотримання в подальшому, а не є засобом збагачення.

Ураховуючи викладене, суд вирішив зменшити розмір пені та штрафу на 90%. Таким чином, суд прийняв рішення про стягнення на користь Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради з Товариства з обмеженою відповідальністю «Телус», 23 765,58 грн. пені, 9242,18 грн. штрафу,  4951,16 грн. судового збору.

За повідомленням прес-служби суду