Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звільнила Людмилу Войнаренко з посади судді Вишгородського районного суду Київської області за вчинення істотного дисциплінарного проступку

14 грудня 2017, 17:13

Вища рада правосуддя 14 грудня 2017 року розглянула питання про звільнення Войнаренко Людмили Федорівни з посади судді Вишгородського районного суду Київської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 10 травня 2017 року № 1037/3дп/15-17.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко повідомив, що 7 листопада 2017 року до Вищої ради правосуддя надійшло подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя з доданою до нього дисциплінарною справою про звільнення Войнаренко Людмили Федорівни з посади судді Вишгородського районного суду Київської області за вчинення істотного дисциплінарного проступку.

Підставою притягнення судді Войнаренко Л.Ф. до дисциплінарної відповідальності стали встановлені Третьою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя порушення під час розгляду справ про адміністративні правопорушення. Суддя Войнаренко Л.Ф. прийняла постанови про накладення адміністративних стягнень на осіб, які були учасниками масових акцій протесту в період з 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності Законом України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», у вигляді позбавлення права користування транспортними засобами на підставі статті 122-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку з невиконанням водіями вимоги працівника міліції про зупинення транспортного засобу.

Зокрема, Третьою Дисциплінарною палатою ВРП встановлено, що суддею Войнаренко Л.Ф. не було належним чином вчинено дій, які сприяють виконанню завдань провадження у справах про адміністративні правопорушення, а саме не дотримано вимог щодо всебічного, повного і об’єктивного з’ясування обставин справи та вирішення її у точній відповідності із законом. Крім того, суддя Войнаренко Л.Ф. дійшла висновку про вчинення адміністративного правопорушення ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 без урахування презумпції невинуватості, яка відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод з урахуванням практики її застосування Європейським судом з прав людини поширюється також на справи про притягнення особи до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху у вигляді, зокрема, обмеження права керування транспортними засобами. Крім того, під час розгляду вказаних справ суддя визнала зазначених осіб винними у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 122-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та застосувала до них адміністративне стягнення, не маючи безспірних доказів, які б підтверджували їхню вину, а постановлені рішення у вказаних справах суддею належно не мотивовані.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 11 жовтня 2017 року № 3239/0/15-17 залишено без змін рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 10 травня 2017 року № 1037/3дп/15-17 про притягнення судді Вишгородського районного суду Київської області Войнаренко Л.Ф. до дисциплінарної відповідальності.

«Із матеріалів дисциплінарної справи вбачається, що дисциплінарне провадження здійснено з дотриманням процедури, передбаченої чинним законодавством України, а рішення про притягнення судді Войнаренко Л.Ф. до дисциплінарної відповідальності прийнято Третьою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя в межах повноважень, визначених законом», – підсумував Андрій Овсієнко.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Войнаренко Людмилу Федорівну з посади судді Вишгородського районного суду Київської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

 Прес-центр судової влади України