Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області провів "День відкритих дверей" для школярів

14 грудня 2017, 16:49

Для будь-якої судової системи, що діє відповідно до принципів верховенства права, довіра громадськості є тим джерелом, яке наповнює її життям, і судді розуміють, що ця довіра є необхідним підґрунтям, яке надає суддівському корпусу моральне право і повноваження застосовувати чинні норми закону для забезпечення верховенства права.

Тому з метою популяризації роботи суду, підвищення рівня суспільної довіри до суду, покращення обізнаності щодо діяльності судової системи, професійного орієнтування молоді та з нагоди до міжнародного свята Дня захисту прав людини, що відзначається щороку 10 грудня та з нагоди професійного свята - 15 грудня Дня працівника суду згідно з Указом Президента України «Про День працівників суду» від 8 грудня 2000 року № 1318/2000, 14 грудня у приміщенні Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області відбувся захід  «День відкритих дверей» для учнів 10-го класу Прилуцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів  № 9. Також на захід був запрошений старший інспектор з ювенальної превенції сектору превенції Прилуцького відділення поліції.

Під час екскурсії старшокласники ознайомилися з приміщенням суду, з порядком надання та отримання інформації, порядком звернення до суду, про що слід пам’ятати під час перебування в суді, як поводити себе під час слухання справи, які існують негативні наслідки порушення правил поведінки в суді, мали змогу побувати в залі судового засідання. У доступній формі було роз’яснено про реєстрацію, рух документів, які безпосередньо надходять до суду та порядок роботи з ними в програмі ДЗС, про порядок щодо надсилання судом учасникам судового процесу текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень, про архів суду, куди передаються та зберігаються за номенклатурою всі розглянуті справи після закінчення поточного року. Крім того, учнів було ознайомлено з сучасними технологіями дистанційних судових засідань в режимі відеоконференцзв’язку.

Під час ознайомлення в залі судового засідання була проведена бесіда з суддею-спікером суду Зарічною Ларисою Анатоліївною та старшим інспектором з ювенальної превенції Пироженко Тетяною Анатоліївною, на такі теми: робота суддів, працівників апарату, ювенальна відповідальність та віктимна поведінка неповнолітніх, в ході якої старшокласники мали можливість задавати питання та отримувати кваліфіковані відповіді..

Наприкінці зустрічі учням було надано змогу сфотографуватися в залі судового засідання та поділитися своїми враженнями.

Таким чином, подібний захід був спрямований для засвоєння правової світи, виховання правової культури, формування правильного сприйняття функції правосуддя, ролі судді в суспільстві та обмежень, що накладає на суддю виконання такої важливої функції, покращення розуміння та довіри суспільства до системи правосуддя та, як результат, посилення незалежності судової влади.

 

 

 

 

 

За повідомленням прес-служби суду