Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Красноармійським міськрайонним судом Донецької області розглянуто справу про добровільне об’єднання територіальних громад

13 грудня 2017, 15:26

Красноармійським міськрайонним судом Донецької області розглянуто справу  про  добровільне об’єднання територіальних громад

 

Повідомляємо, що Красноармійським міськрайонним судом Донецької області розглянуто адміністративну справу за позовом Особи до Лисівської сільської ради Покровського району Донецької області, треті особи: Покровська міська рада Донецької області, Лисівський сільський голова про визнання незаконним та скасування рішення Лисівської сільської ради Покровського району Донецької області № VІІ/20-4 від 29.08.2017 року «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад».

            Так, звертаючись до суду із  вищевказаним позовом Особа зазначив, що відповідач, при прийнятті рішення порушив його законне право, як мешканця Лисівської територіальної громади, на добровільність об’єднання територіальних громад, порушивши принципи конституційності та законності, економічної ефективності; державної підтримки; повсюдності місцевого самоврядування; прозорості та відкритості та відповідальності, додержання яких передбачено ст. 2 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

            З огляду на вищенаведене позивач просив суд визнати незаконним та скасувати рішення Лисівської сільської ради Покровського району Донецької області №VII/20-4 від 29.08.2017 року «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад».

При розгляді вказаної справи, судом було встановлено, що оскаржуваним рішенням Лисівської сільської ради Покровського району за № УІІ/20-4 від 29.08.2017р. «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад»  надано згоду на добровільне об’єднання територіальних громад: сіл Лисівка, Новопавлівка, Гнатівка, Ріг, Новоукраїнка, Новий Труд, Даченське, Зелене, Сухий Яр, селище Чунишине Лисівської сільської ради, сіл Петрівка, Юрївка, Григорівка, Новоолексіївка, Пустинка Петрівської сільської ради, сіл Сонцівка, Беркестки, Зоря, Новодмитрівка Сонцівської сільської ради в Лисівську територіальну громаду з центром у селі Лисівка. Пунктом 3  рішення раніш прийняте рішення сільської ради від 05.01.2017 року № УІІ/14-1 «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад та делегування представника до спільної робочої групи» визнано таким, що втратило чинність.

Розпорядженням сільського голови № 25 від 20.07.2017р. «Про затвердження складу робочої групи з організації громадських обговорень з питань добровільного об’єднання територіальних громад» затверджено склад робочої груп з організації громадських обговорень, провести громадські обговорення щодо добровільного об’єднання територіальних громад у формі опитування громадян на території Лисівської сільської ради з 20.07.2017р. до 31.07.2017р., затверджено форму листа опитування щодо добровільного об’єднання територіальних громад на території Лисівської сільської ради.

Водночас в порушення п. 2 ст. 5 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» вищевказане розпорядження Лисівського сільського голови не містить перелік територіальних громад, що об’єднуються, із зазначенням відповідних населених пунктів, не визначено адміністративного центру об’єднаної територіальної громади та її найменування. Не зазначено, хто саме з суб’єктів ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад, передбачених ст.5 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», вносить пропозицію щодо об’єднання.

 

Крім того, розпорядженням сільського голови № 35 від 25.08.2017р.  «Про скликання двадцятої позачергової сесії Лисівської сільської ради УІІ скликання» було  скликано двадцяту позачергову сесію Лисівської сільської ради УІІ скликання. на розгляд якої було сесії винесено питання: про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування Комунальному закладу культури «Покровський районний культурно-дозвіллєвий центр» для будівництва і обслуговування будівлі Лисівського Центру культури та дозвілля; про розгляд технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земельних ділянок під кладовищами розташованими на території сільської ради; інші питання. Водночас питання щодо надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад окремим пунктом не зазначено  у вищевказаному розпорядженні Лисівського сільського голови не значилось.

Згідно  протоколу двадцятої сесії Лисівської сільської ради УІІ скликання від 29.08.2017р. на засіданні були присутні 14 депутатів та сільський голови, крім того були  запрошені працівники поліції, незапрошені особи та мешканці сіл сільської ради.  Сесія відбувалась в залі, але для недопущення конфліктних ситуацій, депутати перейшли до кабінету бухгалтерії сільської ради, де продовжили роботу. Крім інших питань, розглянуто питання щодо надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад.

За результатами громадського опитування, яке проводилось з 20.07.2017 року по 31.07.2017 року, пропозицію щодо об’єднання у Покровську об’єднану територіальну громаду підтримали 596 мешканця Лисівської сільської ради Покровського району,  за Лисівську об’єднану територіальну громаду підтримали 402 мешканця Лисівської сільської ради. Проте, сільською радою було прийнято рішення за підтримку пропозиції щодо якої висловилась менша кількість мешканців.

Під час розгляду вказаної справи судом було встановлено, що питання про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад не вивчалось та не обговорювалось, а рішення було прийнято з чисельними порушеннями, відтак  суд дійшов висновку, що Лисівська сільська рада при прийнятті рішення від 29.08.2017 року діяла не у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; не з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано (без врахування думки територіальної громади); необґрунтовано, тобто без урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); упереджено (без обговорення); без дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; не пропорційно; без урахування права особи на участь у процесі прийняття рішення; та не протягом розумного строку.

Постановою Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 01 грудня 2017 року позов Особи  до Лисівської сільської ради Покровського району Донецької області, треті особи: Покровська міська рада Донецької області, Лисівський сільський голова, про визнання незаконним та скасування рішення Лисівської сільської ради Покровського району Донецької області від 29.08.2017 року № VІІ/20-4 «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад»  задоволено, визнано незаконним та скасувано рішення Лисівської сільської ради Покровського району Донецької області від 29.08.2017 року № VІІ/20-4 «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад».

За повідомленням прес-служби суду