Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Якщо суд вирішує відхилитися від попередньої судової практики, про це має бути чітко зазначено в його рішенні, – висновок КРЄС

06 грудня 2017, 18:13

6 грудня 2017 року відбулася презентація Висновку № 20 Консультативної ради європейських суддів «Про роль судів у забезпеченні єдності застосування закону».

Презентацію організовано за підтримки Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України», Ради з питань судової реформи та Проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні».

Мета заходу – презентувати Висновок № 20 Консультативної ради європейських суддів «Про роль судів у забезпеченні єдності застосування закону»; обговорити особливості забезпечення єдності судової практики в Україні в контексті судової реформи та з урахуванням стандартів Ради Європи; обмінятись думками щодо ролі Верховного Суду в забезпеченні єдності судової практики.

Учасниками заходу стали судді Верховного Суду, апеляційних судів та судів першої інстанції; члени Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, представники Національної школи суддів України; юристи-практики та науковці; представники громадських та міжнародних організацій; представники та експерти Ради Європи.  

Зокрема, від Вищої ради правосуддя участь у заході взяли члени Ради Микола Гусак, Алла Олійник, Алла Лесько, Андрій Бойко, Володимир Комков, Вадим Беляневич.

З вітальним словом до присутніх звернулися заступник Глави Адміністрації Президента України – координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов, суддя Верховного Суду Лариса Рогач, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, голова Консультативної ради європейських суддів Нілс Енгстад, суддя Конституційного Суду України, член Консультативної ради європейських суддів Віктор Городовенко.

Виступаючи з вітальним словом, Олексій  Філатов, зокрема,зазначив, що єдине застосування закону є визначальним для принципу рівності перед законом. Крім цього, питання правової визначеності й передбачуваності є невід’ємною складовою принципу верховенства права. Голова Консультативної ради європейських суддів Нілс Енгстадта суддя Конституційного Суду України, член Консультативної ради європейських суддів Віктор Городовенко порушили питання діяльності КРЄС щодо розробки стандартів Ради Європи з питань судової влади та власне цілей і змісту Висновку № 20.

Голова Консультативної ради європейських суддів наголосив на основних рекомендаціяхвисновку КРЄС. Зокрема, на тому, що однакове й уніфіковане застосування закону забезпечує загальнообов’язковість закону, рівність перед законом та правову визначеність у державі, яка керується принципом верховенством права; єдине застосування законів поліпшує громадське сприйняття справедливості та правосуддя, а також довіру до відправлення правосуддя; якщо суд вирішує відхилитися від попередньої судової практики, про це має бути чітко зазначено в його рішенні; з обґрунтування судового рішення має випливати, що суддя знає, що наявна стала судова практика з відповідного питання є іншою; окрім того, повинно бути змістовно пояснено, чому попередня практика має змінитися.

Окрему увагу під час заходу було приділено забезпеченню єдності судової практики в контексті судової реформи в  Україні. Відповідна система звітування щодо судової практики Верховного Суду та апеляційних судів має важливе значення для забезпечення єдиного застосуваннязакону, було наголошено під час презентації.

Повний текст Висновку №20 Консультативної ради європейських суддів «Про роль судів у забезпеченні єдності застосування закону».

 

Прес-центр судової влади України