Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Залишено без змін рішення Другої Дисциплінарної палати ВРП про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області Синецької Л.А.

05 грудня 2017, 15:30

Вища рада правосуддя 5 грудня 2017 року розглянула скаргу судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області Синецької Людмили Андріївни на рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 10 липня 2017 року № 1956/2дп/15-17 про притягнення її до дисциплінарної відповідальності.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк поінформував, що 7 серпня 2017 року до Вищої ради правосуддя надійшла скарга судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області Синецької Л.А. на рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 10 липня 2017 року № 1956/2дп/15-17 про притягнення її до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення її з посади.

Дисциплінарну справу стосовно судді Синецької Л.А. порушено на підставі заяв координатора координаційної ради Коаліції молодіжних громадських організацій Черкаської області «Молода Черкащина» Феофілової В.В. від 25 листопада 2014 року, Закревської Є.О. від 10 грудня 2014 року та заступника прокурора Черкаської області Семенова В.В. від 12 грудня 2014 року про проведення спеціальної перевірки стосовно судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області Синецької Л.А. відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» на предмет порушення присяги суддею Синецькою Л.А. у зв’язку з постановленням 25 січня 2014 року ухвал про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно осіб, які були учасниками масових акцій протесту.

З матеріалів дисциплінарної справи та з тексту оскаржуваного рішення вбачається, що апеляційний суд Черкаської області ухвалами від 3 та 4 лютого 2014 року скасував ухвали слідчого судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області Синецької Л.А. від 25 січня 2014 року та постановив нові ухвали. До підозрюваного М. суд апеляційної інстанції застосував запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, а до підозрюваного С. – запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Член ВРП Ігор Бенедисюк зазначив, що законність та обґрунтованість постановлених суддею Синецькою Л.А. ухвал перевірялась судом апеляційної інстанції, а встановлені Дисциплінарною палатою порушення слідчим суддею норм кримінального процесуального права підтверджуються матеріалами дисциплінарної справи та не свідчать про перегляд дисциплінарним органом судового рішення.

«Друга Дисциплінарна палата дійшла висновку, що суддя Синецька Л.А. допустила грубе порушення законодавства, що призвело до порушення прав людини і основоположних свобод, а також вчинила дії, які підривають суспільну довіру до суду, що відповідно до статті 109 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» кваліфікується як істотний дисциплінарний проступок та є несумісним зі статусом судді. Вважаю, що така позиція Дисциплінарної палати повністю підтверджується матеріалами дисциплінарного провадження», – підсумував Ігор Бенедисюк.

З урахуванням зазначеного Вища рада правосуддя,розглянувши скаргу судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області Синецької Людмили Андріївни,ухвалила залишити без змін рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 10 липня 2017 року № 1956/2дп/15-17.

 Прес-центр судової влади України