Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою чотирьом особам, які підозрюються у викрадені чужого майна

06 грудня 2017, 09:13

     25 листопада 2017 року до Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області надійшли клопотання слідчих Переяслав-Хмельницького ВП ГУ НП в Київській області про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою чотирьом особам, які підозрюються у таємному викраденні чужого майна (крадіжка), за попередньою змовою групою осіб, поєднаному із проникненням у житло, за ознаками вчинення кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.3 ст. 185 КК України.

     Відповідно до ч.ч.3,4 ст.183 КПК України слідчий суддя, при постановленні ухвали про застосування заходу у вигляді тримання під вартою зобов`язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим обов’язків, передбачених цим Кодексом. Слідчий суддя має право не визначити розмір застави у кримінальному провадженні:

     1) щодо злочину, вчиненого із застосуванням насильства або погрозою його застосування;

     2) щодо злочину, який спричинив загибель людини;

     3) щодо особи, стосовно якої у цьому провадженні вже обирався запобіжний захід у вигляді застави, проте був порушений нею.

     Зважаючи на обставини вчинення кримінальних правопорушень (злочинів), які знайшли своє відображення у фабулі судового рішення, кваліфікації їх дій органом досудового розслідування, підстав для обрання запобіжного заходу без визначення застави у слідчого судді на момент розгляду даних клопотань не було виявлено.

     Слідчий суддя при розгляді даних клопотань врахував всі обставини, що були встановлені під час судового засідання, надані слідчим та прокурором докази на підтвердження обставин, що унеможливлюють можливість внесення застави з урахуванням інформації, яка була зазначена в клопотаннях та доданих до них матеріалів.

     Так, з прийнятих слідчим суддею рішень, жодним чином не вбачається, що стосовно осіб, які підозрюються у таємному викраденні чужого майна (крадіжка), за попередньою змовою групою осіб, поєднаному із проникненням у житло, за ознаками вчинення кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.3 ст. 185 КК України раніше був обраний запобіжний захід, або набрав сили обвинувальний вирок яким будь – кого з підозрюваних засуджено за вчинення кримінального правопорушення (злочину).

    Відтак, слідчим суддею Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області 25.11.2017 були розглянуті дані клопотання. Відносно 3 (трьох) осіб було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на шістдесят днів та визначено заставу у розмірі 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає 80 000 грн, відносно одного з підозрюваних застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

     Крім того, звертаємо увагу, що обставини викладені в деяких публікаціях з приводу прийнятих слідчим суддею Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області рішень в контексті цих клопотань належним чином не перевірені та не обґрунтовані, що є порушенням п.п.3, 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», від  2  жовтня  1992  року N 2657-XII.

 

За повідомленням прес-служби суду