Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася V міжнародна науково-практична конференція "Судове адміністрування як складова реформи правосуддя"

01 грудня 2017, 18:01

1 грудня 2017 року в м. Києві відбулася V міжнародна науково-практична конференція "Судове адміністрування як складова реформи правосуддя".

У роботі конференції взяли участь Посол Канади в Україні Роман Ващук, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в України Шігекі Сумі, заступник Директора Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові Джон Пеннел, керівник Програми USAID "Нове правосуддя" Девід Вон, директор міжнародних програм Офісу Уповноваженого з федеральних судових справ Канади Олег Шаков, керівник проекту Ради Європи "Підтримка впровадженню судової реформи в Україні" Андрій Кавакін, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, Керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України Костянтин Красовський, голови судів, очільники органів державної влади, начальники територіальних управлінь ДСА України, керівники структурних підрозділів ДСА України, міжнародні експерти, представники громадськості та ЗМІ.

Конференція "Судове адміністрування як складова реформи правосуддя" організована Державною судовою адміністрацією України спільно з Національною школою суддів України за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Нове правосуддя", українсько-канадського проекту "Підтримка судової реформи в Україні", проекту Ради Європи "Підтримка впровадженню судової реформи в Україні".

З вітальною промовою до присутніх звернулися гості заходу.

Зокрема, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська відзначила, що впродовж останніх 10-ти років стан організаційного забезпечення судів суттєво поліпшився: будуються нові приміщення судів; суди забезпечуються комп’ютерною технікою; в їх роботу поступово впроваджуються елементи електронного судочинства, а нові процесуальні кодекси дозволять учасникам судових процесів брати участь у засіданнях, не відвідуючи приміщень судів, що дозволить значно скоротити розгляд судових справ і забезпечити дотримання їх строків. Голова найвищого судового органу в системі загальних і спеціалізованих судів побажала учасникам конференції цікавої роботи та напрацювання корисного досвіду у вдосконаленні судового адміністрування.

"Наразі перед системою правосуддя означено низку глобальних завдань у процесі реформування, − відзначив Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк. Сьогодні триває робота над оптимізацією мережі судів, а в цьому напрямку цікавий досвід Литви та Молдови, яким наші колеги поділилися, і власні напрацювання та їх обговорення, пошук найприйнятнішого варіанту для України", − сказав очільник Вищої ради правосуддя. Ігор Бенедисюк наголосив, що в процесі реформування важливо зберегти доступність до правосуддя для громадян та інтегрувати електронні системи з системами інших державних органів. Наразі головним завданням органів правосуддя залишається відновлення довіри шляхом поліпшення доступності до судової влади. Голова Вищої ради правосуддя висловив сподівання, що конференція дозволить обговорити кращий досвід з судового адміністрування та визначитись із подальшими напрямками роботи.

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зауважила, що від налагодженості роботи апарату суду залежить і ставлення до суду, тому сьогодні питання судового адміністрування для системи правосуддя є надзвичайно актуальним питанням, а виховання професійного менеджера суду є одним із головних завдань Державної судової адміністрації України.

Конференція "Судове адміністрування як складова реформи правосуддя»" дозволить обговорити питання повсякденної роботи судових менеджерів, а її результати мають бути запроваджені в повсякденне життя, − відзначив Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков у вітальній промові. За його словами, у процесі реформування системи правосуддя перед кожним судовим органом означені першочергові завдання, ВККСУ зокрема, очікує тривала робота із добору суддів, у тому числі і до новоутворених антикорупційного суду та суду з питань інтелектуальної власності.

Судове адміністрування – є значимим складником судової реформи, визначеної Стратегією реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015−2020 роки, − наголосив секретар Ради з питань судової реформи Костянтин Красовський під час відкриття конференції. Керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України привітав Державну судову адміністрацію України з      15-річчям діяльності та побажав учасникам міжнародної конференції знайти оптимальні шляхи реформування системи правосуддя України.

Посол Канади в Україні Роман Ващук відзначив, що число 15 є знаковим для України та Канади, адже саме 15 грудня 2017 року в Україні  розпочне роботу новий Верховний Суд, Державна судова адміністрація України відзначає своє 15-річчя, а в Канаді саме 15 грудня відбудуться вибори нового Голови Верховного суду. Посол запевнив високоповажне зібрання в подальшій підтримці Канадою українських ініціатив та інновацій на шляху подальшого реформування загалом, і системи правосуддя зокрема.

Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в України Шігекі Сумі у вітальній промові зазначив, що судове адміністрування є надзвичайно важливим для роботи суду, адже формує ставлення до системи загалом. За словами Шігекі Сумі міжнародні донори, іноземні партнери, інвестори  очікують від України справедливого законного вирішення спорів, що і відновить рівень довіри до держави. Надзвичайний і Повноважний Посол Японії наголосив, що Японія й надалі працюватиме з Україною в напрямку впровадження реформування та відновлення довіри до системи правосуддя.

 

Джон Пеннел, заступник Директора Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові привітав Державну судову адміністрацію України з 15-річчям діяльності та підтвердив подальшу підтримку новацій у рамках Програми USAID «Нове правосуддя».

Керівник Проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» Андрій Кавакін висловив переконання, що міжнародний та європейський досвід, який сьогодні презентується та обговорюється, стане корисним для подальшого розвитку системи судового адміністрування в Україні.

Конференція була своєрідним підсумком роботи Державної судової адміністрації України, яка цьогоріч відзначила 15 років діяльності.

Робота конференції тривала в сесіях, де обговорено питання якості роботи суду, навчання судових адміністраторів, світові стандарти судового адміністрування та український досвід.

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, підсумовуючи роботу ДСА України, визначив її роль у системі органів судової влади. Щодо перспективних напрямків роботи, то очільник ДСА України назвав серед іншого питання проведення оптимізації мережі судів, визначення оптимальної кількості суддів і працівників апаратів судів з урахуванням судового навантаження, обрахування бюджету кожного суду відповідно до кількості розглянутих справ, розробка та впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, модернізація та підтримка на належному рівні ІТ-інфраструктури судів, організація роботи служби судової охорони, інше.

Про шляхи реформування та завдання апарату суду розповів учасникам конференції проректор з забезпечення організаційної діяльності Національної школи суддів України Володимир Мазурок. За словами проректора, Національна школа суддів України регулярно оновлює навчальні курси та шукає новітні засоби для вдосконалення роботи судових адміністраторів.

Міжнародний експерт з оцінки якості роботи суду Пім Альберс, виступаючи на конференції, відзначив, що система оцінки якості роботи суду є надзвичайно важливою для роботи, адже дозволить зрозуміти недоліки в роботі та в подальшому їх усунути.

Професор Університету штату Мічиган Морін Коннер зауважила у своєму виступі, що в роботі судового адміністратора важлива командність роботи, відповідність визначеним компетенціям, вміння взаємодіяти зі громадськістю та ЗМІ.

На важливості комунікаційного підходу в налагодженні питань довіри до суду наголосив і консультант з питань реформи сектору правосуддя, експерт Ради Європи Рей Бернінгем.

Суддя Дерек Грін зазначив, що в управлінні судом важливим залишається дотримання балансу між незалежністю судової системи та ефективністю управлінням.

Памела Райдер Лахі, експерт з судового адміністрування, Канада, ознайомила учасників конференції з досвідом Канади у проведенні виїзних судових засідань і роботою судів у надзвичайних ситуаціях, котрі є наразі актуальними для  української системи правосуддя.

Модель судового адміністрування в Німеччині, Австрії, Італії, а також досвід реформування судового адміністрування презентовано професором Науково-дослідного центру з питань судочинства факультету політичних та соціальних наук Болонського університету Даніелою Каваліні.

Також під час конференції обговорено взаємовідносини голови суду та керівника апарату суду, раціональне управління ресурсами суду,  становлення територіальних управлінь Державної судової адміністрації України, сучасні технології в судочинстві, інші питання.

Голова ДСА України подякував організаторам та учасникам конференції за цікавий та змістовний захід та висловив сподівання, що всі означені напрямки роботи будуть і надалі запроваджуватися та розвиватись аби змінити ставлення громадян до суду, а судову систему зробити ще більш доступною та прозорою.

 

Трансляцію конференції можна переглянути за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=XQ3UHT4tfsE

Матеріали конференції:

https://drive.google.com/drive/folders/1BeZHoNxNqmJYwlexPmpM-sOUwApVGlqZ