Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До державної власності повернуто дев’ятиповерхівку ХБК

04 грудня 2017, 09:39

Апеляційний суд Херсонської області розглянувши апеляційні скарги Відкритого акціонерного товариства «Херсонський бавовняний комбінат» та  заступника прокурора Херсонської області в інтересах Фонду державного майна України, Регіонального відділення Фонду державного майна України в Херсонській області, АРК та м. Севастополі, Відкритого акціонерного товариства «Херсонський бавовняний комбінат» ухвалив рішення про витребування з незаконного володіння фізичної особи на користь ВАТ «Херсонський бавовняний комбінат» (далі ВАТ «ХБК») дев’ятиповерхової адміністративної будівлі площею 4549,0 кв.м., скасувавши рішення суду першої інстанції, яким позивачам(апелянтам) було відмовлено в задоволенні їх позову.

Вказана будівля знаходилась у власності ВАТ «ХБК», державна частка у статутному капіталі якого становить 76,7% акцій. Однак, рішенням суду ще в 2008 право власності на цю будівлю було визнано за фізичною особою та у подальшому відносно спірного майна вчинено низку правочинів, унаслідок чого вона вибула з володіння товариства.  Пізніше, в січні 2016 року зазначене рішення  скасовано за апеляційною скаргою прокуратури області, після чого прокуратура звернулася з позовом про витребування спірної будівлі з незаконного володіння та повернення до власності ВАТ «ХБК».  

Незважаючи на те, що рішенням Херсонського міського суду в задоволенні позову було відмовлено, 28 листопада 2017 року Апеляційним судом Херсонської області задоволено апеляційні скарги та позов. 

Відмовляючи в задоволені  позову, суд першої інстанції виходив з того, що зазначені позивачами обставини не доведені у суді та не підтвердженні відповідними доказами. Посилаючись на строки позовної давності, презюмуючи непорушність права власності, добросовісність набувача, оплатне набуття спірного майна та необізнаність відповідача про те, що  спірне майно вибуло з володіння ВАТ «ХБК» проти його волі, а саме за рішенням суду, вважав заявлені позовні вимоги необґрунтованими. 

Колегія суддів  не погодилася з такими висновками суду першої інстанції з наступних підстав. Набуваючи право власності на будівлю  загальною площею 4549,0 кв. м.,  в обраний спосіб, враховуючи у сукупності  всі обставини господарської діяльності ВАТ «ХБК», його ліквідаційної процедури, що є загальновідомим, діяльність  фізичної особи щодо придбання цінних паперів, свідчить про  його обізнаність  у веденні підприємницької та господарської діяльності, ризики її ведення, тобто відповідач, проявивши  розумну обачність, міг і повинен був знати про те, що  адміністративна будівля комбінату вибула з володіння  ВАТ «ХБК» з порушенням вимог закону. Також колегія суддів  не погодилась з висновком суду першої інстанції  про наявність підстав  для застосування строку позовної давності до вимог про витребування майна.

Отже, апеляційний суд рішення  Херсонського міського суду Херсонської області  від 06 червня  2017 року скасував, ухвалив нове, яким  позов  про  витребування майна задовольнив, тобто спірну нежитлову будівлю повернуто ВАТ «ХБК».

Нагадуємо, що з текстами рішень можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

За повідомленням прес-служби суду