Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Іллічівський районний суд м. Маріуполя відновив переселенці виплату державної допомоги при народженні дитини

30 листопада 2017, 14:54

Постановою суду від 20 вересня 2017 року визнано протиправним рішення Управління соціального захисту населення Кальміуського району Маріупольської міської ради про скасування довідок про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, а також припинення адресних виплат та державної допомоги при народженні дитини.

Так, особа звернулась до суду з позовом до УСЗН Кальміуського району, зазначивши, що з  2016 року отримувала зазначені виплати, однак з січня 2017 року виплати було скасовано через те, що вона була відсутня на підконтрольній території України понад 60 днів.

Суд зазначив, що по-перше, будь-яких підстав для припинення виплати особі допомоги при народженні дитини через скасування довідки переселенця законом не передбачено, а по-друге, жінка мала достатні обґрунтовані причини відсутності на території України. Маючи маленьку дитину, вкрай небезпечно для життя було пересування через блок-пости через бойові дії.

Окремо суд зазначив, що наявність у жінки статусу внутрішньо переміщеної особи створює для неї на відміну від інших громадян України певні перешкоди в отриманні державної допомоги, яка призначена для підтримки батьків при народженні дитини, та потребує від особи здійснення додаткових дій, не передбачених Законом щодо умов її отримання, а також обмеження у свободі пересування.

З вказаною постановою погодилась й колегія суддів апеляційної інстанції, залишивши постанову суду в силі та зазначивши, що застосування інших нормативних актів, які обмежують право позивача на отримання державної допомоги при народженні дитини, за ознаками місця проживання, пересування або перебування, в тому числі в окремих районах Донецької області тимчасово непідконтрольних органам державної влади є порушенням конституційних прав особи та дискримінацією за вказаними ознаками.

 

За повідомленням прес-служби суду