Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«16 Днів проти гендерного насильства»: апеляційний суд області підтримав Всеукраїнську акцію

29 листопада 2017, 15:30

Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій України й світу з 25 листопада по 10 грудня активізують свої зусилля заради об’єднуючої мети – збільшити розуміння та обізнаність про всі форми гендерного насильства. Апеляційний суд Хмельницької області виступив з ініціативою провести у ці дні «круглий стіл» – «Актуальні проблеми протидії насильству в сім’ї».

 29 листопада судді, працівники апарату суду, правоохоронці, фахівці соціальних служб і центрів зібралися в апеляційному суді, аби обговорити психологічні, соціальні, юридичні аспекти цієї проблеми та виробити спільні практичні рекомендації для можливості її подолання. «Боротьба з насильством у сім’ї – важливе завдання, вирішення якого носить комплексний характер. Це має бути злагоджена робота нас усіх: уповноважених підрозділів органів Національної поліції, суду, органів опіки і піклування, спеціалізованих установ для осіб, які вчинили насильство в сім’ї, соціальних служб, медзакладів», – вітаючи учасників круглого столу, наголосив голова Апеляційного суду Хмельницької області Анатолій Марцинкевич.

За словами очільника суду, згідно з матеріалами узагальнення судової практики, що провів хмельницький апеляційний, справи про вчинення насильства в сім’ї за кількістю надходжень до судів області в першому півріччі цього року посідають 3 місце серед усіх справ про адміністративні правопорушення.

«Прослідковується тенденція до збільшення таких справ, – зазначила начальник відділу аналітично-статистичної роботи Апеляційного суду Хмельницької області Тетяна Гребелюк. – У провадженні судів області перебувало 1303 справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 173-2 КУпАП, «Вчинення насильства в сім’ї, невиконання захисного припису або непроходження корекційної програми». 1129 з них надійшло за звітний період».

Суддя-секретар кримінальної палати апеляційного суду області Сергій Болотін звернув увагу учасників заходу на основні юридичні проблеми, які ускладнюють судовий розгляд справ цієї категорії, зауваживши, що головна – це застаріла законодавча база.

Про аспекти своєї роботи щодо протидії насильству в сім’ї розповіли заступник начальника ГУ Національної поліції Вадим Бирко, директор обласного центру соціально-психологічної допомоги Алла Андрейчак, провідні юрисконсульти Хмельницького обласного й міського центрів соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Євген Конєв та Надія Крещук, головний спеціаліст відділу у справах дітей Служби у справах дітей Хмельницької міської ради Дмитро Баланюк.

За результатами заходу пропозиції учасників апеляційний суд оформить у Рекомендації круглого столу.

Його головними тезами учасники поділилися із засобами масової інформації на прес-брифінгу.

За повідомленням прес-служби суду