Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

28.11.2017 ухвалено перший вирок суду присяжних Автозаводського районного суду м. Кременчука щодо обвинуваченого в умисному вбивстві

29 листопада 2017, 14:12

   14 років 9 місяців і 12 днів позбавлення волі остаточно призначено Л. судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних за умисне вбивство, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство (п.13 ч.2 ст.115 КК України).

   28.11.2017 ухвалено перший вирок суду присяжних Автозаводського районного суду м. Кременчука у складі двох професійних суддів та трьох присяжних, яким визнано винним Л. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п.13 ч.2 ст.115 КК України (умисне вбивство, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство), та остаточно призначено йому покарання у виді позбавлення волі строком на 14 років 9 місяців і 12 днів позбавлення волі.

   Позовні вимоги потерпілої Л. задоволено повністю. Стягнуто з Л. на її користь у відшкодування майнової шкоди 5 187,15 грн. та 100 000,00 грн. у відшкодування моральної шкоди.

   Судом установлено, що обвинувачений Л., який раніше вчинив умисне вбивство свого батька з хуліганських мотивів та з особливою жорстокістю, після умовно-дострокового звільнення з місць позбавлення волі, умисно протиправно заподіяв смерть потерпілому Л.

   Так, у період часу з 05.02.2015 по 06.02.2015, умисно завдаючи потерпілому численні удари у життєво-важливі ділянки тіла, Л. заподіяв Л. тілесні ушкодження у вигляді закритої сполученої травми голови, тулуба та правої нижньої кінцівки, що супроводжувались зовнішньою і внутрішньою кровотечею та ускладнились травматичним шоком. 

   Зазначені тілесні ушкодження по ступеню тяжкості стосовно живої особи можуть бути оцінені лише в сукупності як такі, що мають ознаки тяжких тілесних ушкоджень, за критерієм небезпеки для життя, і в даному випадку призвели до смерті потерпілого Л.

   Обвинувачений Л. свою вину в умисному заподіянні смерті потерпілому Л. не визнав, від дачі показань відмовився.

   Дослідивши представлені суду докази у їх сукупності та взаємозв'язку, суд присяжних більшістю голосів прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого Л. у вбивстві, тобто в умисному протиправному заподіянні смерті потерпілому Л., вчиненому особою, яка раніше вчинила умисне вбивство, і кваліфікував його дії за п.13 ч.2 ст. 115 КК України.

   Призначаючи покарання, суд присяжних врахував, що вчинений Л. злочин є особливо тяжким, а його наслідки – незворотніми. Потерпіла Л., позицію якої в судовому засіданні висловила її представник Ц., вимагала суворого покарання.

   Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Полтавської області через Автозаводський районний суд м. Кременчука протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а обвинуваченим Л. - в той же строк з моменту отримання копії вироку.

   Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи - №524/3592/15-к.

   Для інформації:

   Відповідно до п.3 ч.2 ст.115 КПК України умисне вбивство, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство, за винятком вбивства, передбаченого статтями 116-118 цього Кодексу – карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна у випадку, передбаченому пунктом 6 частини другої цієї статті.

 

За повідомленням прес-служби суду