Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Член ВРП Алла Лесько: «Новопризначені судді Верховного Суду своєю роботою повинні виправдати довіру громадян України»

24 листопада 2017, 16:15

24 листопада 2017 року в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого у рамках судової реформи стартував спільний проект вищих навчальних закладів та обраних під час публічного конкурсу нових суддів Верховного Суду «Дякую, Alma Mater! Чесний суд, корінням із студентства».

Під час нього судді Верховного Суду проведуть серію зустрічей-дискусій у вищих навчальних закладах, випускниками яких вони є, на тему «Верховний Суд – нова філософія судової влади. Як побудувати довіру», а також брифінг для ЗМІ.

Мета зустрічей – побудова відкритого діалогу зі студентами та викладачами навчальних закладів і представниками активної спільноти регіонів щодо перебігу судової реформи для побудови в країні суду, що діє на принципах верховенства права.

Проект розпочався із зустрічі у Харкові в навчально-бібліотечному комплексі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, оскільки серед 113 призначених суддів Верховного Суду найбільше – 38 – є випускниками саме Харківської юридичної академії імені Ярослава Мудрого.

Захід проводиться за підтримки Координатора ОБСЄ в Україні.

У програмі заходу, який відбувся 24 листопада 2017 року, – прес-брифінг суддів Верховного Суду для ЗМІ, відкриття фотовиставки-ретроспективи першого публічного конкурсу до ВС, зустріч-дискусія із студентами, викладачами та активною спільнотою міста.

У зустрічі-дискусії взяла участь член Вищої ради правосуддя, Секретар Першої Дисциплінарної палати ВРП Алла Лесько, спікерами виступили судді Верховного Суду Михайло Смокович, Дмитро Луспеник, Аркадій Бущенко та Олена Кібенко.

Алла Лесько у вступному слові зазначила: «Ми, всі новопризначені судді Верховного Суду, усвідомлюємо, що маємо історичний шанс відновити довіру суспільства до суду, і не маємо права його втратити. Які б складнощі не виникали на нашому шляху, а вони, звичайно, будуть, ми повинні використати цей шанс і нарешті в нашій з вами державі повинне запанувати право і розуміння того, що в державі існує суд, до якого може звернутися кожен громадянин і захистити своє право від будь-якої державної інституції, якщо вона на це право зазіхнула. Своєю роботою ми повинні виправдати довіру громадян України».

Алла Лесько висловила переконання, що довіра до суду буде відновлена через якісну судову практику, якісні судові рішення. Водночас зауважила, що фраза «низька довіра до суддів» стала настільки звичною, що може здатись дивним, якщо вона перестане звучати. Але насправді потрібно почати з того, щоб доносити громадянам і позитивну інформацію про суд.

«Адже якщо замовчувати позитивні зміни, які відбуваються в судовій владі, а повторювати про вкрай низьку довіру до суду, то нічого не зміниться»,– вважає Алла Лесько.

Алла Лесько закликала до співпраці на шляху відновлення довіри до суду не лише суддів, а й представників інших правничих професій: «Існує декілька чинників відновлення довіри до суду. Це не лише фахова робота суддів, а й правильна, відкрита, якісна передача інформації про суд. У цьому сенсі – це спільне наше завдання. Оскільки зруйнувати довіру – дуже просто, а відновити її потім дуже складно. Немає довіри до суду – немає довіри до держави і, на мій погляд, немає майбутнього в державі, в якій громадяни не будуть підвищувати свою довіру до суду».

Загалом у межах проекту заплановано проведення чотирьох зустрічей на базі провідних юридичних навчальних закладів: у Харкові – Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, в Одесі – Національний університет «Одеська юридична академія», у Львові – Львівський національний університет імені Івана Франка, у Києві – Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

 Прес-центр судової влади України