Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

23 листопада 2017 року Ставищенським районним судом проведено обговорення питання створення окружного суду

23 листопада 2017, 18:01

23 листопада 2017 року Ставищенським районним судом в рамках проведення круглого стола за участю керівників Ставищенської районної державної адміністрації, Ставищенської районної ради та Ставищенської селищної ради проведено обговорення питання створення окружного суду, які підтримали створення окружного суду на базі діючих зараз місцевих загальних судів (Володарського, Ставищенського, Тетіївського та Таращанського районів Київської області) із центром у смт. Ставище, та зазначили, що необхідно організувати широке обговорення даного питання в районі з метою правової інформованості населення та забезпечення доступності правосуддя з урахуванням транспортного сполучення, географічного розташування судів та структури відділів поліції і місцевої прокуратури регіону.

Відповідно до повідомлення суду, згідно із  ч. 1 ст. 21 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" місцевими загальними судами є окружні суди, які утворюються в одному або декількох районах чи районах у містах, або у місті, або у районі (районах) і місті (містах).

   XIV Радою суддів позачергового з'їзду суддів України від13.11.2017 року прийнято рішення, яким позачерговий з’їзд суддів України щодо здійснення підготовки до реорганізації, ліквідації окремих місцевих судів та утворення нових місцевих окружних судів вирішив:

- визнати такими, що є недостатніми заходи Державної судової адміністрації України з інформаційної політики щодо доведення до громадськості та суддів України проведеної роботи з оптимізації кількості судів та суддів під час підготовки процедур реорганізації, ліквідації окремих місцевих судів та утворення місцевих окружних судів;

- визнати, що при здійсненні роботи з оптимізації кількості судів та суддів Державна судова адміністрація України повинна ураховувати: чіткий механізм визначення судового навантаження, особливості впровадження нового процесуального законодавства та створення Єдиної судової інформаційної (автоматизованої) системи, дотримання принципу рівності суддів у питанні суддівської винагороди а також питання забезпечення доступності правосуддя, транспортного сполучення та географічного розташування судів;

- звернутися до Президента України як гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина із пропозицією відтермінувати початок утворення мережі місцевих окружних судів з метою недопущення обмеження гарантій на звернення до суду під час утворення, реорганізації та ліквідації окремих місцевих судів;

- запропонувати Вищій раді правосуддя під час вирішення питань, пов'язаних із реорганізацією, ліквідацією окремих місцевих судів та утворення нових місцевих окружних судів проводити консультації із Консультативною радою голів судів при Вищій раді правосуддя, Радою суддів України та іншими органами суддівського самоврядування; -звернутися до Державної судової адміністрації України щодо забезпечення умов переведення до новоутворених окружних місцевих судів кваліфікованих працівників апаратів місцевих судів із судів, які будуть реорганізовані чи ліквідовані;

- звернутися до Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, органів суддівського самоврядування, громадських об'єднань суддів щодо належної координації в системі судоустрою, щодо правової інформованості населення та забезпечення широкого обговорення питань оптимізації кількості судів і суддів під час підготовки процедур реорганізації, ліквідації місцевих судів та утворення мережі місцевих окружних судів, шляхом проведення конференцій, форумів, круглих столів тощо;

- Державній судовій адміністрації України невідкладно направити до судів України усі напрацювання та матеріали з питань оптимізації кількості судів та суддів під час підготовки процедур реорганізації, ліквідації окремих місцевих судів та утворення мережі місцевих окружних судів.

   На виконання вказаного рішення з’їзду суддів України від Державної судової адміністрації України та відповідно до статей 19, 126 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" Ставищенському районному суду надійшли матеріали щодо оптимізації мережі судів (карти, таблиці), відповідно до яких пропонується створити окружний суд на базі діючих зараз місцевих загальних судів Богуславського, Рокитнянського, Ставищенського і Таращанського районів Київської області із центром у м. Тараща.

   Ставищенський районний суд Київської області підтримує оголошену під час проведеної 30.08.2017 р. в ТУ ДСА України в Київській області спільної наради з головами місцевих загальних судів області пропозицію про створення окружного суду на базі діючих зараз місцевих загальних судів Володарського, Сквирського, Ставищенського і Тетіївського районів Київської області із центром у смт. Володарка.

   При такому варіанті при створенні окружного суду на базі вказаних судів максимально буде враховано структуру відділів поліції та місцевої прокуратури нашого регіону.

   Так, до Сквирського відділу поліції відносяться Володарське, Тетіївське та Ставищенське відділення поліції, до Білоцерківської місцевої прокуратури відносяться Сквирський, Тетіївський, Володарський та Ставищенський відділи прокуратури, прокурори якої приймають участь при розгляді кримінальних проваджень та клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

   У разі неможливості прийняття як остаточного варіанту вказаної пропозиції судді Ставищенського районного суду вважають за можливе та звернулись до ДСА України з проханням розглянути як альтернативний варіант можливість створення окружного суду на базі діючих зараз місцевих загальних судів (Володарського, Ставищенського, Тетіївського та Таращанського районів Київської області) із центром у смт. Ставище, оскільки Ставищенський районний суд на даний час має належні умови роботи, відремонтовані приміщення, зали судових засідань тощо.

   Зокрема, у Ставищенському районному суді із штатом в кількості 3 суддів (з 1 вересня 2017 року) з приміщенням загальною площею 674 кв. м з автономним опаленням на даний час наявні 4 зали судових засідань із встановленням в них систем звукозапису, в 2-х з яких, крім того, встановлено та належним чином функціонує обладнання для проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв’язку, в 2-х залах встановлено скляні загородження для осіб, які утримуються під вартою; наявна кімната для прокурорів, адвокатів; в приміщенні суду обладнані дві камери для тримання обвинувачених під вартою, кімната для конвойної служби; по периметру приміщення суду встановлено систему відеоспостереження; при вході в суд встановлено пандус, який відповідає необхідним стандартам, в суді наявне резервне приміщення для створення додаткового архіву площею 40 кв. м. Крім, того Ставищенський районний суд знаходиться в найближчій відстані від траси Київ-Одеса (4 км), доступне транспортне сполучення між вказаними районами.