Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Продовжено строк тимчасового відсторонення судді Баришівського районного суду Київської області Лисюка О.Д. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

23 листопада 2017, 15:08

Вища рада правосуддя розглянула клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про продовження строку тимчасового відсторонення судді Баришівського районного суду Київської області Лисюка Олександра Дмитровича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Як доповів член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич, із клопотання заступника Генерального прокурора вбачається, що детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 15 вересня 2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 368  Кримінального кодексу України.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 10 жовтня 2017 року № 3236/0/15-17 суддю Баришівського районного суду Київської області Лисюка О.Д. відсторонено від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до 27 листопада 2017 року.

Заступником Генерального прокурора – керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницьким Н.І. подано клопотання про продовження строку тимчасового відсторонення судді Лисюка О.Д. від здійснення правосуддя строком на два місяці у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

Як на мотиви необхідності продовження строку тимчасового відсторонення судді Лисюка О.Д. від здійснення правосуддя вказано на існування обставин, які стали підставою для тимчасового відсторонення судді. Зокрема зазначено, що, перебуваючи на посаді судді Баришівського районного суду Київської області і здійснюючи правосуддя, Лисюк О.Д. матиме можливість вживати заходів щодо знищення чи спотворення документів, які можуть бути доказами вчинення кримінального правопорушення, впливати на свідків, протиправно перешкоджаючи у такий спосіб встановленню обставин кримінального правопорушення під час досудового розслідування.

Також у клопотанні вказано, що сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було застосовано тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя, іншими способами протягом дії попереднього рішення Вищої ради правосуддя.

У клопотанні про продовження строку тимчасового відсторонення судді Лисюка О.Д. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності зазначено, що 14 листопада 2017 року підозрюваному Лисюку О.Д. та його захисникам вручено клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні до чотирьох місяців.

Вища рада правосуддя, заслухавши доповідача, представника Генеральної прокуратури України – прокурора першого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Кохна Вадима Олександровича та представника судді – адвоката  Зарубіну Валерію Миколаївну, ухвалила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. задовольнити, продовжити до 23 січня 2018 року строк тимчасового відсторонення судді Баришівського районного суду Київської області Лисюка Олександра Дмитровича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Джерело

За повідомленням ВРП