Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВААС інформує про порядок видачі адміністративних справ для ознайомлення

22 листопада 2017, 11:00

Особи, які беруть участь у справі, під час підготовчого провадження можуть знайомитися з матеріалами адміністративної справи, робити з них виписки та копії, водночас є можливість замовити та отримати в суді засвідчені копії документів і витяги з них.

Ці судово-адміністративні послуги здійснюються у передбаченому порядку, про який ми розповімо далі.

Так, особам, які брали участь у справі, а також особам, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права та обов’язки, справи видаються для ознайомлення у разі відсутності об’єктивних причин, що унеможливлюють його. Опрацювання матеріалів справи здійснюється виключно в приміщенні суду в установленому відповідно до розпорядження керівництва суду місці та в присутності працівника апарату суду протягом усього робочого часу суду.

Заявник під час одержання справи та після ознайомлення з матеріалами справи має проставити відмітки із зазначенням дати, часу видачі та повернення справи після ознайомлення в журналі обліку заяв про надання доступу до матеріалів судових справ та судових рішень та на своїй заяві про видачу справи для ознайомлення, яка долучається до її матеріалів. При поверненні документів працівник апарату суду, який видавав справу, повинен ретельно перевірити наявність у справі всіх документів, а також зазначити на заяві про видачу справи для ознайомлення необхідну інформацію про її отримання (поставити підпис, дату та час одержання).

У разі виявлення нестачі документів, аркушів, їх пошкодження складається акт у двох примірниках, один з яких за резолюцією судді (судді-доповідача) долучається до матеріалів справи, інший передається голові суду для вжиття відповідних заходів.

Направлення справ за межі суду для підготовки аналітичної інформації, узагальнень або з іншою метою, не пов’язаною з розглядом справи, проводиться на письмовий запит відповідної установи за письмовим дозволом голови суду. Адміністративні справи надсилаються поштою або доставляються кур’єром лише на підставі процесуального документа або письмової вимоги органів, яким законом надано право витребування справ, і лише на підставі резолюції голови чи заступника голови суду. Надсилання справ через сторонніх осіб категорично заборонено.

У розділі  «Сторінка відвідувача», який створений на офіційному інтернет-представництві ВААС з метою надання усієї необхідної інформації, функціонує вкладка «Зразки типових заяв» , де серед іншого міститься і зразок заяви про ознайомлення з матеріалами справи.

Крім того, задля оптимізації часу громадян-учасників процесу у ВААС створено можливість швидкого та зручного ознайомлення з матеріалами адміністративної справи. Усю потрібну інформацію щодо цієї послуги можна знайти у закладці «Судово-адміністративні послуги» .

Джерело

За повідомленням прес-служби суду