Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду України взяв участь у визначенні основних проблем доступу до правосуддя регіону ОБСЄ

21 листопада 2017, 09:12

Суддя Верховного Суду України Олег Кривенда взяв участь у додатковій зустрічі у людському вимірі на тему «Доступ до правосуддя як ключовий елемент верховенства права», яка проходила у Відні (Австрія) 16-17 листопада 2017 року.

Основною метою заходу стало створення форуму для визначення основних правових та практичних проблем доступу до правосуддя в регіоні ОБСЄ, а також визначення передової практики у їх вирішенні, обміну інформацією, та прийняття рекомендацій для держав-учасниць ОБСЄ щодо покращення доступу до правосуддя як ключового елементу верховенства права.

Під час зустрічі учасники обговорили сучасні тенденції, проблеми й передову практику у сфері доступу до правосуддя та особливості запобігання конфліктам. Крім того, учасники висловили свою думку з питань гендерної рівності та різноманітності у судовій системі.

Олег Кривенда поінформував учасників про зміни, які відбуваються у судовій системі України протягом останнього року. Зокрема про повернення до триланкової судової системи, збільшення кількості спорів та закріплення на конституційному рівні нововведень, котрі ґрунтуються на міжнародних стандартах правосуддя.

Також суддя Верховного Суду України висловив впевненість, що законодавчі зміни у частині реформування судової системи сприятимуть спрощенню та підвищенню ефективності судового захисту прав людини.

Однак, на думку Олега Кривенди, практичне застосування даних змін ускладнюється збройними конфліктами в Україні, територіальною анексією, веденням антитерористичної операції та гібридної війни.

Особливу увагу учасники зустрічі приділили дискусії щодо електронного суду. Суддя Верховного Суду України ознайомив учасників з особливостями застосування електронного суду в Україні. Олег Кривенда підкреслив, що у сучасних українських реаліях даний інструмент є просто незамінним, адже це дає можливість пришвидшити та здешевити доступ до правосуддя.

Також Олег Кривенда презентував звіт про загальні відомості про кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень та результати їх досудового розслідування.

Окрему увагу учасники зустрічі приділили виконанню судових рішень в Україні, зокрема й рішень Європейського суду з прав людини.

Захід був організований Бюро з питань демократії та прав людини ОБСЄ спільно з Управлінням Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин (УВКНМ) у рамках головування Австрії у ОБСЄ.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду