Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про втручання в автоматизовану систему розподілу судових справ ВАСУ не відповідає дійсності

20 листопада 2017, 18:53

 

Учора, 20 листопада 2017 року,  у засобах масової інформації з’явилася інформація про те, що адвокат М. Саакашвілі заявив про начебто втручання у процедуру формування колегій суддів ВАСУ для розгляду позову Міхеіла Саакашвілі до Президента України щодо оскарження Указу про припинення громадянства України.

Прес-служба Вищого адміністративного суду України повідомляє, що жодного втручання в автоматизовану систему розподілу судових справ ВАСУ не було і не може бути. Розподіл адміністративних справ у Вищому адміністративному суді України між суддями для подальшого розгляду відбувається виключно за допомогою автоматизованої системи розподілу, із чітким дотриманням вимог Кодексу адміністративного судочинства України та Положення про автоматизовану систему документообігу суду.

Звертаємо також увагу на те, що збори суддів ВАСУ затвердили персональний склад постійно діючих колегій суддів, таким чином автоматизована система визначає склад колегії з числа суддів основного складу, до якого входить суддя-доповідач.

Звинувачення у втручанні керівництва апарату Вищого адміністративного суду України та його працівників у роботу автоматизованої системи розподілу судових справ є безпідставним.

Закликаємо сторін у справах та їхніх представників не вводити в оману громадськість та не створювати штучного ажіотажу навколо розгляду судових справ, пов’язаних із політикою.

Нагадаємо, що 31 жовтня 2017 року до Вищого адміністративного суду України надійшов позов Міхеіла Саакашвілі до Президента України щодо оскарження Указу про припинення громадянства України. Автоматизованою системою діловодства позов було розподілено на суддю-доповідача Тетяну Шипуліну. Справу було призначено до розгляду на 22 листопада 2017 року.

Крім цього, для уникнення можливих маніпуляцій навколо цієї теми в подальшому прес-служба ВАСУ повідомляє, що Указом Президента України від 10 листопада 2017 року № 357/2017 «Про призначення суддів Верховного Суду» Тетяну Шипуліну призначено на посаду  судді Верховного Суду в Касаційний адміністративний суд.

14 листопада 2017 року Тетяну Шипуліну відраховано зі штату ВАСУ, а 15 листопада зараховано до штату нового Верховного Суду. Таким чином, суддя Т. Шипуліна не має повноважень розглядати адміністративні справи у Вищому адміністративному суді України. У зв’язку з цим справу за позовом Міхеіла Саакашвілі до Президента України щодо оскарження Указу про припинення громадянства Українизнято з розгляду. Позов буде повторно перерозподілено між суддями ВАСУ, які вповноважені здійснювати судочинство у Вищому адміністративному суді України.

 Джерело

 

За повідомленням прес-служби ВАСУ