Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВККСУ взяв участь у сесії робочої групи ООН з прав людини

16 листопада 2017, 13:45

15 листопада 2017 року Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков у складі української делегації з робочим візитом відвідав Женеву (Швейцарія), де відбувалась 28-ма сесія робочої групи Організації Об’єднаних Націй (ООН) з прав людини.

Мета візиту української делегації – це захист третьої Національної періодичної доповіді щодо стану дотримання прав людини в Україні. Доповідь підготовлено Міністерством юстиції України спільно з іншими органами влади, яку 7 серпня 2017 року надіслано Раді ООН. Захід відбувається в рамках проходження третього циклу Універсального періодичного огляду.

У частині доповіді щодо імплементації рекомендацій у судовій системі виступив Сергій Козьяков. Голова ВККСУ відповів на запитання, зокрема, щодо судової реформи та оновлення суддівського корпусу в судовій системі України.

Сергій Козьяков повідомив, що у 2015 році в Україні затверджено Стратегію реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки. Метою Стратегії є вдосконалення доступу громадян України до правосуддя через посилення незалежності та професійної компетентності судової системи, подолання корупції, спрощення судової системи та судових процедур. В Україні були ухвалені зміни до Конституції в частині правосуддя, а також прийнято нову редакцію Закону «Про судоустрій і статус суддів».  Ці зміни отримали позитивну оцінку від Венеційської Комісії.

Також очільник ВККСУ розповів про перший в історії України конкурс до Верховного Суду, який проводила Комісія. «Конкурс проходив відкрито та складався з кваліфікаційного оцінювання, анонімного тестування та публічних співбесід. Новими суддями ВС вперше також стали науковці та адвокати», – підкреслив Сергій Козьяков.

Не менш важливою є процедура, яку наразі проводить ВККСУ, – добір кандидатів на посади суддів місцевих судів. Голова Комісії повідомив, що понад 5000 осіб виявили бажання взяти участь у доборі, а це свідчить про високу довіру до цього процесу.    

У рамках робочої поїздки запланована також зустріч Сергія Козьякова з Уповноваженим Верховним комісаром з прав людини в рамках ООН Зеїдом Раад аль-Хуссейном та Генеральним директором ООН у Женеві Майклом Меллером.

Після захисту 15 листопада 2017 року Національної доповіді України делегація отримає рекомендації на наступний четвертий цикл, а проект підсумкової доповіді про проходження Україною Універсального періодичного огляду затверджуватиметься 17 листопада 2017 року. 

Джерело

За повідомленням прес-служби ВККСУ