Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді апеляційної інстанції обговорюють судову практику розгляду цивільних справ в апеляційному порядку

13 листопада 2017, 13:37

13–17 листопада 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів.

Підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко.У вітальній промові проректор наголосив, що в основі освітньої доктрини Національної школи суддів України лежать інноваційні підходи, використовуються інтерактивні, практично орієнтовані методи освіти, які сприяють професійному розвитку і саморозвитку діючих суддів. У ході підготовки використовуються сучасні засоби передачі знань за допомогою міні-лекцій, роботи в малих групах, обговорень, дискусій. Анатолій Костенко зазначив, що, керуючись вимогами ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки буде проведено тренінги на теми: “Захист права власності у світлі ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини для суддів цивільної спеціалізації” та “Суддівська етика. Доброчесність” з наступним оцінюванням суддів.

Юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук Ганна Маляр у своєму виступі зосередить увагу суддів на проблемах юридичної оцінки девіацій у сфері основ національної безпеки України. Суддя Апеляційного суду міста Києва, кандидат юридичних наук Олена Лапчевська розгляне важливе питання щодо ефективного управління часом у суддівській діяльності. Викладачі допоможуть суддям оволодіти новими методами і техніками ефективного управління часом (тайм-менеджменту), ознайомитись з основами тайм-менеджменту, навчитись визначати “поглиначів часу” та боротись з ними, опанувати основні методи раціонального використання часу та набути практичних навичок визначення цілей та їх досягнення, навчитись планувати робочий час судді та делегувати повноваження.

У ході підготовки судді обговорять ряд актуальних в умовах сьогодення тем для судової влади. Викладачами також запрошено провідних правників України, які забезпечать зворотний зв’язок під час інтерактивних лекцій та зосередять увагу суддів на актуальних правових аспектах. Зокрема, суддя Верховного Суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Василь Гуменюк обговорить практику розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин, та розгляне правові висновки Верховного Суду у спорах, що виникають із земельних правовідносин. Головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська зупиниться на розгляді актуальної теми щодо антикорупційного законодавства, міжнародних стандартів та їх запровадження в Україні. Головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Олена Захарова встановить межі перегляду цивільних справ апеляційним судом. Головний спеціаліст прес-центру судової влади Ольга Какаулінарозповість про взаємодію судів із громадськістю та надасть рекомендації щодо співпраці судової влади та засобів масової інформації в забезпеченні об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду.

Під час підготовки судді висловлять свою точку зору щодо тем обговорення, подискутують, виконають індивідуальні та практичні завдання, збагатять професійний досвід.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду