Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Майбутні судді Верховного Суду ознайомилися з роботою ВАСУ

10 листопада 2017, 10:29

8 листопада 2017 року виконувач обов’язків Голови Вищого адміністративного суду України Михайло Смокович і керівник апарату суду Олександр Шевченко зустрілися з кандидатами у судді Верховного Суду, які  отримали позитивний висновок Вищої ради правосуддя, Тетяною Анцуповою, Оленою Кібенко, В’ячеславом Пєсковим і Костянтином Пільковим.

Переможці конкурсу до ВС ознайомилися з роботою Вищого адміністративного суду України, відвідали його структурні підрозділи, зокрема управління інновацій, управління забезпечення роботи судових палат, управління вивчення судової практики і судової статистики, оглянули кабінети суддів, побували у бібліотеці та музеї ВАСУ.

Михайло Смоковичповідомив гостям, що Вищий адміністративний суд України дотримується принципу гласності і відкритості, і не лише у судовому процесі. У суді проводяться дні відкритих дверей для усіх бажаючих, регулярно відбуваються прес-брифінги керівництва суду для представників ЗМІ, організовуються тематичні фахові заходи за участю  представників громадських організацій і науковців.

Знайомлячи гостей з організацією роботи Вищого адміністративного суду України, виконувач обов’язків Голови суду наголосив, що оскільки ВАСУ є судом першої, апеляційної і касаційної інстанцій у різних категоріях справ, то це, зокрема, обумовлює відповідну побудову структури суду та певні особливості в роботі. Наприклад, під час виборчих кампаній ВАСУ частіше виступає судом апеляційної інстанції у справах, де судами першої інстанції є  апеляційні адміністративні суди. У період виборів ВАСУ працює у черговому режимі: приймання документів здійснюється до 24.00, розгляд справ забезпечується у вихідні і святкові дні, оскільки строки розгляду подібних спорів відбуваються у дуже стислі строки.

Михайло Смокович також розповів про організацію розгляду касаційних скарг.

Керівник апарату ВАСУ Олександр Шевченко ознайомив гостей зі структурою апарату суду, функціональними обов’язками структурних підрозділів і основними категоріями працівників апарату.

Також він висловив свою думку щодо побудови апарату майбутнього Верховного Суду і зосередив увагу на тому, що у кожного Касаційного суду у складі ВС є свої особливості, які мали б впливати на структуру і кількісний склад підрозділів апаратів.

Керівник управління інновацій Віктор Магрело розповів гостям про роботу підрозділу, процедуру реєстрації кореспонденції і автоматичного розподілу судових справ у ВАСУ.

Начальник управління забезпечення роботи другої судової палати Олеся Марценюк ознайомила з процедурою передачі справи до судді, організаційним забезпеченням розгляду справи в судовому засіданні.

Начальник управління вивчення судової практики і судової статистики Наталія Богданюк повідомила, що систематичний збір основних статистичних показників дозволяє одержувати оперативні дані про кількісні показники здійснення судочинства судами та використовувати їх для організації роботи. Поінформувала, що підрозділ здійснює моніторинг справ за їх категоріями, що дозволяє проаналізувати ті суспільні відносини, які призводять до виникнення спорів і звернення за їх розв’язанням до суду.

Керівник відділу інформаційно-комунікаційної діяльності суду Марія Швенько повідомила, що робота підрозділу не обмежується співпрацею з представниками ЗМІ, а також спрямована на комунікацію з громадськістю. Зокрема, саме цей підрозділ забезпечує проведення днів відкритих дверей для студентів, громадських організацій. Крім того, до функцій відділу входить також відпрацювання моделей реагування на критичні відгуки щодо роботи суду та інші кризові ситуації.

Кандидати в судді ВС також поспілкувалися з начальником відділу міжнародно-правового співробітництва ВАСУСвітланою Пилипець, яка розповіла про міжнародне співробітництво Вищого адміністративного суду України від дня його утворення і до сьогодні. Так, зокрема, С. Пилипець повідомила, що на початку своєї діяльності ВАСУ зосередив співпрацю з міжнародними партнерами на таких основних напрямках як вивчення зарубіжного досвіду та навчання суддів та працівників апарату суду з метою формування єдиної судової практики адміністративних судів, покращення інституційних спроможностей суду. За словами начальника відділу, результати проведених заходів міжнародно-правового співробітництва ВАСУ знайшли своє відображення під час підготовки змін до Конституції України щодо правосуддя, а також нової редакції Кодексу адміністративного судочинства України та постанов Пленуму ВАСУ.

На завершення зустрічі Михайло Смокович поділився своїм баченням організації роботи Верховного Суду та,  як кандидат до Верховного Суду, який також успішно пройшов конкурс, побажав успіху майбутнім колегам і висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю.

Гості висловили спільну думку про необхідність збереження кращих традицій і надбань організації роботи вищих спеціалізованих судів у новому Верховному Суді.

 Джерело

За повідомленням прес-служби ВАСУ