Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулась до Голови Національної поліції України щодо недопущення посадовими особами структурних підрозділів Нацполіції дій, які виходять за межі наданих їм законами України повноважень

10 листопада 2017, 09:48

Вища рада правосуддя 9 листопада 2017 року розглянула повідомлення члена ВРП про втручання в його діяльність як члена Вищої ради правосуддя та тиск на нього з боку співробітників Департаменту захисту економіки Національної поліції України.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич повідомив, що 6 листопада 2017 року на адресу Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення члена Вищої ради правосуддя Гречківського Павла Миколайовича про втручання в його діяльність як члена Вищої ради правосуддя та тиск на нього з боку співробітників Департаменту захисту економіки Національної поліції України.

У повідомлені зазначено, що на адресу Вищої ради правосуддя надійшов лист за підписом заступника начальника Департаменту захисту економіки Національної поліції України щодо звернення стосовно можливого порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» в частині недопущення порушення та врегулювання конфлікту інтересів членом Вищої ради правосуддя Гречківським П.М. У листі висловлено прохання надати документ щодо розподілу повноважень між членами Вищої ради правосуддя; надати документи, які стали підставою для призначення Гречківського П.М. членом Вищої ради правосуддя, а також розпорядчий документ, на підставі якого останнього включено до штату Вищої ради правосуддя; письмово повідомити, щодо яких кандидатів на посаду судді Верховного Суду членом Вищої ради правосуддя Гречківським П.М. заявлено самовідвід, надати такі заяви; надати рішення Вищої ради правосуддя за кожною заявою про самовідвід члена Вищої ради правосуддя Гречківського П.М.; письмово повідомити, щодо яких кандидатів на посаду судді Верховного Суду член Вищої ради правосуддя Гречківський П.М. брав участь у пленарних засіданнях Вищої ради правосуддя, із зазначенням прізвищ, імен та по батькові кандидатів; письмово повідомити, щодо яких кандидатів на посаду судді Верховного Суду член Вищої ради правосуддя Гречківський П.М. брав участь у прийнятті рішення (ухваленні рішення) в нарадчій кімнаті.

Окрім того, члена Вищої ради правосуддя Гречківського П.М. запрошено до Департаменту захисту економіки Національної поліції України для отримання пояснень.

7 листопада 2017 року на адресу Вищої ради правосуддя надійшов лист за підписом заступника начальника Департаменту захисту економіки Національної поліції України щодо можливого порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» в частині недопущення порушення та врегулювання конфлікту інтересів членом Вищої ради правосуддя Романюком Ярославом Михайловичем. У цьому листі висловлено прохання надати такі самі документи, які було запропоновано надати члену ВРП Павлу Гречківському.

Члена Вищої ради правосуддя Романюка Я.М. також запрошено до Департаменту захисту економіки Національної поліції України для отримання пояснень.

Вища рада правосуддя вважає, що обраний Департаментом захисту економіки Національної поліції України спосіб отримання інформації з визначених у запиті правових підстав de facto є проведенням перевірки діяльності члена Вищої ради правосуддя щодо виконання ним конституційних повноважень, що не передбачено чинним законодавством та слід розцінювати як намагання правоохоронців ініціювати збір інформації у не передбачений законом спосіб і фактичне перебирання на себе повноважень державних органів, уповноважених на здійснення функцій контролю у сфері запобігання та протидії корупції.

«Пропонується вважати неприпустимими дії працівників правоохоронних органів, які не ґрунтуються на нормах законодавства та порушують гарантії незалежності судової влади й авторитету правосуддя», – зазначив Вадим Беляневич.

У зв’язку із викладеним Вища рада правосуддя вирішила звернутись до Голови Національної поліції України щодо недопущення посадовими особами структурних підрозділів Національної поліції України дій, які виходять за межі наданих їм законами України повноважень.

 Прес-центр судової влади України