Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ВГСУ взяли участь у засіданні круглого столу на тему: "Практика вирішення корпоративних спорів: останні тенденції та проблеми"

26 жовтня 2017, 16:31

20 жовтня 2017 року відбувся круглий стіл на тему "Практика вирішення корпоративних спорів: останні тенденції та проблеми" (далі – Круглий стіл), організований Комітетом з корпоративного права Всеукраїнської громадської організації "Асоціація адвокатів України".

Від ВГСУ участь у заході взяли представники першої судової палати, за якою закріплено, зокрема, спеціалізацію з розгляду корпоративних справ, а саме: секретар першої судової палати, суддя Валерій Картере та начальник відділу забезпечення роботи секретаря судової палати Олеся Лукомська.

Основними темами обговорення на засіданні стали:

• тенденції корпоративних спорів у 2017 році;

• постанова пленуму ВГСУ № 4 від 25.02.2016 (далі – Постанова) та її вплив на формування судової практики;

• новели судової практики 2017 року.

Валерій Картере звернув увагу присутніх на практику розгляду господарськими судами заяв про вжиття заходів до забезпечення позову у корпоративних спорах. Найбільш актуальним це питання є у аспекті вибору позивачами такого способу забезпечення як заборона здійснення реєстраційних дій. Зокрема, доповідач зазначив, що такий спосіб забезпечення позову як заборона вчинення реєстраційних дій прямо передбачений Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" та не суперечить ч. 4 ст. 67 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя акцентував увагу на необхідності дотримання принципу співмірності між позовними вимогами та способом, який обирається для забезпечення відповідного позову.

Під час свого виступу Олеся Лукомська навела приклади позитивного впливу положень постанови пленуму ВГСУ № 4 від 25.02.2016 на формування єдності судової практики у корпоративних спорах. Так, з виходом Постанови сформувався єдиний підхід щодо розуміння підвідомчості господарським судам спорів, які за своєю суттю є корпоративними, за участю не лише господарських товариств, а й приватних підприємств, виробничих кооперативів, фермерських господарств. Доповідач також акцентувала увагу на тому, що господарськими судами сприйняті рекомендації Постанови щодо визначення моменту, з якого третя особа набуває право безпосередньої участі у товаристві з обмеженою відповідальністю.

Під час заходу відзначено важливість корпоративного права та судової практики у корпоративних спорах. Стабільна та зрозуміла практика є певним стимулом для залучення іноземних інвестицій. Учасники круглого столу погодилися у тому, що забезпечення єдності судової практики є спільною місією як судів так і адвокатури. 

 Джерело

За повідомленням прес-служби суду