Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Полонський райсуд не знайшов підстав для задоволення позову щодо порушення прав споживача Мін`юстом на електронних торгах

25 жовтня 2017, 17:41

Із позовною заявою до Міністерства юстиції України, Державного підприємства Інформаційний центр Міністерства юстиції України, Ужгородського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області  про захист прав споживачів, відшкодування матеріальної та моральної шкоди до районного суду звернувся полончанин. Обґрунтовуючи свої вимоги, пояснив, що взяв участь у електронних торгах з наміром придбати лот  –  автомобіль SEAT CORDOBA 1,4 ДНЗ Словацької Республіки 1998 року випуску (конфіскованого в дохід держави) за стартовою ціною 74617 грн. Як гарантійний внесок за участь у торгах, перерахував на поточний рахунок ДП «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України 3730 грн. 85 коп.

У торгах чоловік переміг, та от решту суми у зазначений термін не вніс. Оскільки, пояснює, йому стало відомо, що авто не відповідає екологічним нормам, тому зареєструвати його в Україні буде неможливо. Отож вважає, що організатор електронних торгів продавав фактично набір запчастин до автомобіля або металобрухт, порушивши цим його права,  як споживача на належну якість продукції та на необхідну, доступну, достовірну та своєчасну  інформацію про продукцію, тому просить стягнути на його користь майнову шкоду в розмірі 3730,85 грн. та стільки ж моральної шкоди.

Як ідеться у рішенні суду, згідно із Тимчасовим порядком реалізації арештованого майна шляхом проведення електронних торгів, гарантійний внесок не повертається учаснику, який став переможцем електронних торгів, але не вніс усієї належної грошової суми у визначені строки. Також суддя зазначає, що державний виконавець надав усі відомості, необхідні для реалізації авта, передбачені законодавством, а сам позивач мав достатньо часу для вивчення інформації про товар, який вільно обрав, а ще: у позовній заяві не наведено жодного належного доказу, що відповідачі порушили вимоги чинного законодавства, зокрема, і Закону України «Про захист прав споживачів».                                   

Відтак у задоволенні вимог позивачу суд відмовив. Наразі рішення не набрало законної сили і може буде оскаржене у апеляційній інстанції.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду

Фото: https://plglaw.ua/press-konferencija-minjust-privlekae/