Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дотримання стандартів прав людини слідчим суддею: право на свободу та особисту недоторканість

12 жовтня 2017, 16:38

12 жовтня 2017 року в місті Києві Національною школою суддів України в межах підготовки суддів місцевих загальних судів проведено тренінг на тему: “Дотримання стандартів прав людини слідчим суддею: право на свободу та особисту недоторканість”.

Вітальними словами тренінг розпочали начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Ольга Шаповалова та начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький, який у своєму виступі зазначив, що тренінг є складовою загальної стандартизованої програми підготовки суддів місцевих загальних судів. Також  Іван Балаклицький розповів про актуальні проблемні питання, які розглянуть судді під час заходу.

Ольга Шаповалова, яка є модератором тренінгу, представила викладачів, провела експрес–опитування за допомогою клікерів, визначила мету та завдання курсу. Жвава дискусія розгорнулась у ході обговорення питання щодо забезпечення права особи на свободу та особисту недоторканість. Також Ольга Шаповалова зупинилась на розгляді статті 5 Європейського суду з прав людини та його практики. Суддя Дарницького районного суду міста  Києва, кандидат юридичних наук Петро Заруба зосередив увагу на вимогах КПК щодо забезпечення права особи на свободу та особисту недоторканість. Ольга Шаповалова та суддя Апеляційного суду Запорізької області у відставці, кандидат юридичних наук Ольга Булейко запропонували суддям у формі “мозкового штурму” з’ясувати, які проблеми найчастіше виникають у слідчих суддів під час розгляду питань щодо запобіжних заходів, пов’язаних із обмеженням свободи, та визначили шляхи їх вирішення. Доречним та цікавим був обмін досвідом із вирішення цього питання. Суддя Оболонського районного суду міста Києва Микола Місечко та суддя Шаргородського районного суду Вінницької області Ігор Строгий приділили увагу вивченню судової практики під час обговорення питання щодо обрання та продовження запобіжних заходів, пов’язаних з обмеженням свободи. Ольга Булейко та Петро Заруба розповіли про загальні обов’язки судді щодо захисту прав людини (стаття 206 КПК). Ольга Шаповалова та Ольга Булейко у формі рольової гри опрацювали із суддями практичне завдання в малих групах (модельне судове засідання). Корисними для застосування в роботі були опрацьовані суддями матеріали з написання слідчим суддею ухвал щодо запобіжних заходів та обґрунтування судового рішення.

Після обговорення кожного питання викладачі надавали вичерпні, професійні відповіді на запитання.

Джерело

За повідомленням прес-служби НШСУ