Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Депутатське звернення щодо розгляду судом справи є втручанням у діяльність судді зі здійснення правосуддя, – рішення ВРП

12 жовтня 2017, 14:45

Голова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Коршун Анатолій Олександрович та судді цього суду Панченко Ольга Михайлівна, Іванов Сергій Миколайович, Чередниченко Владислав Євгенійович звернулись до Вищої ради правосуддя із заявами про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя, вказавши, що у провадженні суду перебуває справа за апеляційною скаргою Світловодського міського голови на постанову Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області від 28 жовтня 2016 року, розгляд якої було призначено на 2 лютого 2017 року.

11, 13 та 17 січня 2017 року до суду надійшли депутатські звернення народних депутатів України Горбунова Олександра Володимировича, Найєма Мустафи-Масі, Дерев’янка Юрія Богдановича про взяття на контроль розгляду цього питання.

На запит члена Ради Генеральна прокуратура України поінформувала про направлення вказаних повідомлень про втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя до прокуратури міста Києва для вирішення питання в порядку, визначеному статтею 214 Кримінального процесуального кодексу України.

Відповідно до приписів частини першої вказаної норми закону слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Прокуратура міста Києва на відповідний запит зазначила, що на повідомлення голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Коршуна А.О. щодо можливого втручання в діяльність очолюваного ним суду з боку народних депутатів України було надано роз’яснення щодо відсутності підстав для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

З огляду на встановлене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Верховної Ради України стосовно вжиття заходів щодо недопущення народними депутатами України дій, що можуть бути розцінені як втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя; звернути увагу Генеральної прокуратури України на дотримання приписів статті 19 Конституції України та статті 214 КПК України щодо обов’язку уповноважених органів здійснювати фіксацію наданих відомостей про кримінальне правопорушення.

Правова позиція Вищої ради правосуддя щодо розгляду таких питань є чіткою та послідовною. Аналогічні рішення прийняті Радою 8 серпня 2017 року за результатами розгляду повідомлень суддів апеляційного суду Одеської області Грищенко Л.Д., Олініченко В.В. та Мандрика В.О. про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя з боку Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та 12 вересня 2017 року за результатами розгляду повідомлення суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Панченко О.М., Іванова С.М., Чередниченка В.Є. про втручання народного депутата України Дерев’янка Ю.Б. в їхню діяльність як суддів при здійсненні правосуддя.

Прес-центр судової влади України