Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оцінку фактам, викладеним у повідомленні судді Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області Керекези Я.І. про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, буде надано в порядку, передбаченому КПК України

12 жовтня 2017, 14:43

До Вищої ради правосуддя звернулася суддя Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області Керекеза Ярослава Ігорівна із заявою про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, у якій повідомила, що у її провадженні як слідчого судді перебували три скарги керівника Львівського відділення ВГО «Журналісти проти корупції» на бездіяльність слідчого Переяслав-Хмельницького ВП ГУНП в Київській області, яка полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення. У судові засідання, призначені у строк та з дотриманням вимог, що передбачені чинним законодавством, особа, яка подала скарги, або її представник не прибули. У зв’язку із цим відповідно до приписів частини третьої статті 306 КПК України зазначені скарги залишено без розгляду, про що постановлено відповідні ухвали, копії яких надіслано  скаржнику.

Після отримання копій зазначених ухвал  представник ВГО «Журналісти проти корупції» надіслав до суду заяву про розгляд поданих ним скарг у режимі відеоконференції. Заявнику повідомлено про закриття судового провадження за його скаргами, надано роз’яснення про можливість повторного звернення до суду з відповідними скаргами та його право на участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції під час їх розгляду.

31 липня 2017 року до кабінету судді Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області Керекези Я.І. зайшла особа, яка повідомила, що є членом ВГО «Журналісти проти корупції», не надавши при цьому будь-яких документів, які б підтверджували її повноваження, та почала погрожувати судді оскарженням  її дій до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, повідомленням відповідних органів про вчинення суддею злочину та розміщенням публікації у пресі.

На запит члена Вищої ради правосуддя Генеральна прокуратура України та Київська обласна прокуратура повідомили, що 19 вересня 2017 року Бориспільською місцевою прокуратурою Київської області внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою судді Керекези Я.І.

З огляду на зазначене член Вищої ради правосуддя Овсієнко А.А.  запропонував відмовити у вжитті заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя за повідомленням зазначеної судді, оскільки оцінку вказаним фактам буде надано у процесуальному порядку, передбаченому законом.

Вища рада правосуддя ухвалила відмовити у вжитті заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя за повідомленням судді Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області Керекези Ярослави Ігорівни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Прес-центр судової влади України