Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про особливості ювенальної юстиції розповів учням суддя Апеляційного суду Вінницької області

12 жовтня 2017, 09:02

Інспектори уповноваженого органу з питань пробації  віднедавна мають готувати досудову доповідь про неповнолітніх злочинців. Аби вияснити, чому дитина  порушила закон, спілкуються з її батьками, вчителями та однокласниками. Але, на думку судді апеляційного суду Антона Рупака, це повинні робити не тільки юристи, а й психологи. Про це, зокрема, він сказав 10 жовтня на зустрічі з учнями, які поглиблено вивчають правознавство у Вінницькій загальноосвітній школі-ліцеї №7.

«В досудовій доповіді викладаються обставини, що могли вплинути на вчинення злочину неповнолітнім, а також працівник органу пробації  пропонує суду заходи стосовно неповнолітнього, щоб шкода його правам була найменшою», – розповів суддя.

На його думку, роль психолога у  з’ясуванні обставин і причин вчинення злочину на законодавчому рівні визначена недостатньо. «Класичну» ж його роботу, каже, можна побачити під час судової психолого-психіатричної експертизи, яка відбувається упродовж місяця.

Що ж стосується покарання неповнолітніх порушників, то обмеження волі до них не застосовується. Якщо ж неповнолітній скоїв особливо тяжкий злочин, наприклад, умисне вбивство, то йому загрожує до 10 років життя за ґратами.

«Лише у виняткових випадках, де закон передбачає довічне позбавлення волі, неповнолітньому можуть призначити не більше 15 років неволі», – сказав Антон Рупак.

Якщо ж особливо тяжкий злочин скоїла малолітня дитина, якій немає чотирнадцяти, то її направляють на перевиховання до спеціалізованої школи-інтернату. Найсуворіше покарання – позбавлення волі неповнолітні відбувають в спеціальних установах окремо від повнолітніх.

«Коли їм виповнюється вісімнадцять, їх переводять у колонії для повнолітніх злочинців. А якщо до закінчення строку залишається не більше двох років, то можуть залишити до 20 років у цій самій установі», – пояснив суддя і зауважив, що  мета правової системи щодо захисту прав дітей (ювенальної юстиції) – не стільки покарати, як перевиховати порушників. Тож від відбування покарання їх можуть звільнити достроково.

Також Антон Рупак відповів на низку запитань учнів та учителів. Одне з них стосувалося, наприклад, позбавлення батьківських прав батьків, дитина яких вчинила злочин.

«Якщо неповнолітнього один раз притягнули до кримінальної відповідальності, то його батьків за це не карають. А коли кілька разів, то мова про це може йти. А також – про адміністративну й кримінальну відповідальність за систематичне невиконання батьківських обов’язків», – розтлумачив суддя і нагадав школярам, що кримінальна відповідальність настає у 14 років. Також він розповів, яке покарання передбачене за крадіжку і груповий грабіж та що «світить» співучасникам злочину.

 Джерело

За повідомленням прес-служби суду