Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування не наділена правом звернення до суду з позовами про скасування актів (наказів) Держпраці, - ухвала Апеляційного суду Донецької області

11 жовтня 2017, 15:53

В провадженні Красноармійського міськрайонного суду Донецької області перебувала цивільна справа за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Мирноград Донецької області до Клініки професійних захворювань ДУ «Інститут медицини праці Національної академії медичних наук України», Головного управління Державної служби України з питань праці у Донецькій області про скасування медичного висновку, скасування повідомлення про професійне захворювання, скасування акту розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання за формою           П-4, третя особа: ОСОБА_3.

Звертаючись до суду із вищезазначеним позовом позивач вказував, що 30.12.2015 року Клінікою професійних захворювань ДУ «Інститут медицини праці НАМН» було видане повідомлення про професійне захворювання № 59 за формою П-3 на ім'я ОСОБА_2 щодо професійного захворювання: Са в\частки правої легені, Т2N0М0, ст І кл.гр. III. Стан після верхньої лобектомїї справа (23.03.2010) ЛН І ст (один) - захворювання професійне, встановлене вперше ДУ «Інститут медицини праці НАМН України» (онкологічне захворювання). Зазначене повідомлення було видане на підставі Медичного висновку ЦЛЕК Клініки професійних захворювань ДУ Інститут Медицини праці НАМН України.

Водночас позивач вважав, що даний медичний висновок, повідомлення за формою П-3 та акт за формою П-4, затверджений ГУ Держпраці у Донецькій області, на ім'я ОСОБА_2 є такими, що слід скасувати, оскільки вказані документи видані з порушенням чинного законодавства. З огляду на наведене позивач просив суд позов задовольнити та скасувати вищезазначені документи.

Рішенням Красноармійського міськрайонного Донецької області від 13.06.2017 року відмовлено в задоволенні позову Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Мирноград Донецької області про скасування медичного висновку, скасування повідомлення про професійне захворювання, скасування акта розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання за формою П-4.

Відмовляючи у задоволенні позову, на підставі належним чином оцінених доказів, поданих сторонами, суд виходив з того, що у позивача відсутня правомірність підстав на звернення до суду за захистом порушеного, на його думку, права в обраний ним спосіб, оскільки Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 року №1232 не передбачено право потерпілого, роботодавця чи будь-якої іншої особи, оспорювати акти розслідування хронічного професійного захворювання в судовому порядку, а оспорюванню підлягає лише рішення спеціалізованого профпатологічного закладу про встановлення діагнозу професійного захворювання (п. 68 Порядку), при цьому у п.68 Порядку визначено, що у разі незгоди із висновком експертної комісії він може бути оскаржений до суду, але право на оскарження мають хворий або роботодавець.

Ухвалою Апеляційного суду Донецької області від 19.07.2017 року рішення Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 13.06.2017 року залишено без змін.   

Джерело

За повідомленням прес-служби суду