Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cекретар судової палати у кримінальних справах ВССУ Валентина Щепоткіна з робочим візитом відвідала Апеляційний суд Херсонської області

11 жовтня 2017, 14:25

06 жовтня 2017 року в Апеляційному суді Херсонської області за участі суддів апеляційного і місцевих судів та працівників правоохоронних органів регіону відбувся семінар, присвячений проблемним питанням застосування норм КПК України під час здійснення судового провадження. Доповідачем під час цього заходу виступила суддя, секретар судової палати у кримінальних справах ВССУ Валентина Щепоткіна.

У своїй доповіді Валентина Щепоткіна окреслила шляхи вирішення окремих проблемних питань кримінального провадження, пов’язаних із здійсненням судового провадження в суді апеляційної інстанції, зокрема питань реалізації судом апеляційної інстанції процесуальних повноважень щодо ухвалення вироку, дотримання «розумних строків» судового провадження, недопущення порушення права на захист обвинувачених тощо.

Доповідач акцентувала увагу на особливостях меж перегляду судом апеляційної інстанції виправдувальних вироків, постановлених судом першої інстанції, постановлення судом апеляційної інстанції обвинувального вироку, порядку та обсягу дослідження доказів у випадку, якщо апеляційний суд при перегляді кримінального провадження убачає можливу недоведеність винуватості засудженої особи або інше можливе поліпшення становища такої особи, а також дотримання вимог ч. 3 ст. 404 Кримінального процесуального кодексу України, причин скасування судових рішень судів апеляційної інстанції з підстави недотримання процедури апеляційного розгляду тощо.

На основі конкретних прикладів із судової практики Валентина Щепоткіна вказала на проблеми, які виникають під час здійснення кримінального провадження на підставі угод у сторін кримінального  провадження та суду, а також на стадії оскарження вироків на підставі угод.

Окремо було наголошено на необхідності забезпечення єдності судової практики щодо порядку та підстав повернення обвинувального акта прокурору, зміни обвинувачення в суді, висунення додаткового обвинувачення, реалізації права на суд присяжних тощо.

Не залишилися поза увагою й такі актуальні питання, як застосування спеціальної конфіскації судами, необхідність врахування редакцій усіх законодавчих змін відповідних норм крізь призму чинності закону про кримінальну відповідальність у часі та його дії у випадку поліпшення (погіршення) становища особи. У цьому ж аспекті були обговорені зміни до матеріального закону, внесені Законом України від 18 травня 2017 року № 2046-VІІІ «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення».

На завершення семінару Валентина Щепоткіна привітала учасників із Днем юриста та побажала успіхів у професійній діяльності, миру і злагоди.

Джерело

За повідомленням прес-служби ВССУ