Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Піщанський районний суд відкрив свої двері для школярів, щоб показати багатогранність професії юриста

11 жовтня 2017, 10:36

З метою підвищення загального рівня правової культури та вдосконалення системи правової освіти населення, набуття громадянами необхідного рівня правових знань, формування у них поваги до права, а також побудови правового діалогу між судовою владою та суспільством, задля покращення доступу до правосуддя у Піщанському районному суді Вінницької області вже стало доброю традицією  проведення днів відкритих дверей.

06 жовтня 2017 року  з нагоди професійного свята  - Дня юриста,  Піщанський районний суд відкрив  свої двері для громадськості, щоб в черговий раз довести – районний суд працює прозоро.  

Із задоволенням запрошення  в рамках заходу, який пройшов під лозунгом «Багатогранність професії юриста», прийняли учні старших класів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с. Чорномин, загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с. Дмитрашківка, Піщанського НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. -ліцей» та  Піщанського НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. -гімназія», які прийшли разом зі своїми наставниками  Кущнір Ларисою Олександрівною, Хворостовською Любов’ю Анатоліївною,  Моргун Раїсою Миколаївною та Белінською Інною Олексіївною.

 Для старшокласників була підготована  пізнавальна екскурсія по приміщенню суду, яку провела  керівник апарату суду Трач Т. В. та її заступник Брайлян О. В.

Ознайомлення з роботою суду  розпочалося з  канцелярії  суду,  де присутні  дізналися  про шлях, який проходить позовна заява перед тим, як потрапити до судді, дізналися про порядок  реєстрації  документів, що надходять до суду  та  порядок  роботи  з  ними  в  автоматизованій системі документообігу  Д-3, порядок реєстрації справ різних категорій, порядок ведення обліково–статистичних карток, порядок звернення до виконання судових рішень.

Відвідувачі побували  в залах судових засідань, оглянули  робочі кабінети суддів та працівників апарату суду, а найсміливіші приміряли символи судової влади – мантію та нагрудний знак, та сфотографувалися в кріслі судді.

 

      

 

      

 

 

        

 

Під час проведення заходу учням було роз’яснено порядок надання та отримання інформації в суді, порядок звернення до суду, про що слід пам`ятати під час перебування в суді, як поводити себе під час слухання справи, які існують негативні наслідки порушення правил поведінки в суді.

З порядком функціонування архіву суду та строками зберігання судових справ присутніх ознайомила старший секретар суду Савіцька В. М.

Консультант суду Станкевич С. М. показала порядок реєстрації позовної заяви та здійснення автоматизованого розподілу для визначення головуючого судді по справі.

Секретарем судових засідань Курасевич В. В. для відвідувачів було продемонстровано порядок здійснення фіксації судового засідання технічними засобами.

З інноваційними підходами в роботі суду присутніх ознайомив головний спеціаліст з інформаційних технологій Ковалишин Р. В., який продемонстрував особливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції, шляхом з'єднання з завідуючою сектором організаційного забезпечення діяльності суддів та судової статистики ТУ ДСА України у Вінницькій області Колодько Н. С.

 Секретар суду Володавська В. М.  донесла до присутніх важливість виконання судових рішень, що є невід’ємною частиною права на справедливий суд.

Помічник судді Володавська Л. М. та секретар судових засідань Яворська О. В.  розповіли про свої основні права та обов’язки, про знання та навички, якими вони повинні володіти, для того, щоб якісно та ефективно виконувати свою роботу.

 Консультант суду по роботі з персоналом Ласка Л. В. розповіла про спеціальні умови праці для неповнолітніх громадян, які встановлює українське законодавство.

                                                     

                                                                                              

За сприяння начальника  Піщанського ВП Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області, підполковника поліції Фомика Сергія Івановича, для школярів в приміщенні суду було організовано виставку зброї, боєприпасів та засобів захисту, які використовуються поліцейськими, та надано патрульний автомобіль, порядок користування якими  було продемонстровано інспектором  з ювенальної превенції, капітаном поліції Кривоносом Сергієм Дмитровичем та  старшим інспектором  сектору реагування патрульної поліції, старшим лейтенантом поліції Щербатим Віталієм Олександровичем.

        

     

 

Під час заходу юнаки і дівчата мали змогу познайомитися та поспілкуватися з представниками багатьох юридичних професій, які виявили бажання  особисто  посприяти вдосконаленню системи правової освіти підростаючого покоління та прийняттю ними  свідомого рішення про вибір своєї професії.

Про складність і важливість професії юриста, її «плюси» і «мінуси», специфіку  діяльності різних органів влади   молодому поколінню розповідали  прокурор Піщанського відділу Бершадської місцевої прокуратури, юрист другого класу Діордіца Ганна Олегівна, старший інспектор відділу по роботі з персоналом ДУ «Піщанська виправна колонія (№59)», майор внутрішньої служби Бурбеза Надія Михайлівна, начальник  слідчого відділення Піщанського ВП Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області, майор поліції Цісар Руслан Анатолійович, головний фахівець Піщанського районного сектору Головного управління ДСНС України у Вінницькій області, старший лейтенант служби цивільного захисту  Лавренюку Богдан Валерійович, начальник відділу інспекторів прикордонної служби ВПС «Болган», старший лейтенант прикордонної служби Риженко Андрій Михайлович, завідуюча Піщанською державною нотаріальною конторою Шигида Інна Володимирівна, начальник Піщанського районного відділу ДРАЦС ГТУЮ у Вінницькій області Столярик Інна Миколаївна, спеціаліст Піщанського районного відділу ДВС ГТУЮ у Вінницькій області Іванова Любов Петрівна,  адвокати Дорошенко Олексій Олексійович та Гордаш Надія Миколаївна.

      

    

   

   

 

Вихованці шкіл, які відвідали  захід, показали  себе прекрасно вихованими, ерудованими та обізнаними в питаннях юриспруденції.

 Сповнені приємних вражень від проведеного заходу та спілкування, отримавши відповіді на всі запитання, учні, їхні вчителі  та гості висловили бажання стосовно подальших зустрічей, адже тепла та дружня атмосфера, яка панувала  в стінах Будинку правосуддя подарувала присутнім безліч корисних знань та незабутніх емоцій, а спільні яскраві фотографії  збережуть пам'ять про зустріч на довгі роки.

 

Джерело

За повідомленням прес-служби суду