Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З нагоди 10 річчя Запорізького окружного адміністративного суду головою суду проведено прес-конференцію з представниками ЗМІ

04 жовтня 2017, 10:05

28 вересня 2017 року голова Запорізького окружного адміністративного суду Олег Прудивус  провів прес-конференцію із засобами масової інформації з нагоди 10-річчя з дня заснування Запорізького окружного адміністративного суду.

     Олег Прудивус повідомив, що  4 жовтня 2017 року виповнюється 10 років з дня заснування Запорізького окружного адміністративного суду як юридичної особи – органу державної влади.

     Історія створення в Україні системи адміністративних судів та зокрема Запорізького окружного адміністративного суду нерозривно пов’язана із періодами становлення України як незалежної та правової держави.

     Визначна подія відбулась 7 лютого 2002 року, коли Верховна Рада України схвалила Закон України «Про судоустрій України». Вказаний нормативно-правовий акт вперше визначив місце адміністративних судів в системі судів загальної юрисдикції та встановив трирічний термін для їх створення. Як наслідок, 1 жовтня 2002 року Президент України підписав Указ про утворення Вищого адміністративного суду України. Вважається, що саме з цього моменту в Україні офіційно почала функціонувати адміністративна юстиція.

     Остаточне законодавче закріплення системи адміністративної юстиції відбулося із прийняттям 6 липня 2005 року Верховною Радою України Кодексу адміністративного судочинства України, який набрав чинності з 1 вересня 2005 року.

     Указом Президента України «Про утворення місцевих та апеляційних адміністративних судів, затвердження їх мережі та кількісного складу суддів» від 16 листопада 2004 року №1417/2004 в Україні створена система окружних та апеляційних адміністративних судів, відповідно до якого Запорізький окружний адміністративний суд увійшов до складу Дніпропетровського апеляційного адміністративного округу.

     Відтак, Запорізький окружний адміністративний суд став першим судом загальної юрисдикції в Запорізькій області, який спеціалізується виключно на розгляді адміністративних справ.

     Із запровадженням в Україні адміністративного судочинства та, зокрема створенням Запорізького окружного адміністративного суду на якісно новому рівні був закріплений механізм реалізації юридичних гарантій захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб’єктів владних повноважень.

     Голова суду навів статистичні дані, які свідчать про високу якість судових рішень, у справах розглянутих Запорізьким окружним адміністративним судом.

     Також, Олег Прудивус зауважив, що згідно з опитуваннями громадян, які були проведені у суді в 2014, 2016 роках, Запорізький окружний адміністративний суд отримав від респондентів опитування високі бали за оцінку загальної якості роботи суду, враження від візиту до суду, щодо довіри до нашого суду.

     Олег Прудивус наголосив, що колектив Запорізького окружного адміністративного суду є і залишиться єдиним, злагодженим організмом, підпорядкованим загальній меті – здійсненню правосуддя, а також захисту прав, свобод і інтересів громадян та юридичних осіб.

 

 

 

Джерело

За повідомленням прес-служби суду