Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України обговорив з експертами Консультативної місії Європейського Союзу питання охорони в судах

20 січня 2017, 17:05

 20 січня 2017 року відбулася робоча зустріч Голови ДСА України Зеновія Холоднюка з експертами Консультативної місії Європейського Союзу, під час якої було обговорено проблемні питання забезпечення охорони в судах, інших органах та установах системи правосуддя.

Інформуючи представників Місії щодо стану охорони судів, інших органів та установ системи правосуддя, Голова Державної судової адміністрації України зазначив, що у 2017 році для забезпечення функціонування Державної установи "Служба судової охорони" Державним бюджетом України передбачено 350,2 мільйонів гривень. Зазначені кошти дозволять поступово розпочати діяльність Служби протягом року.

Зокрема, очільник ДСА України Зеновій Холоднюк поінформував європейських експертів про те, що 26 грудня 2016 року на спеціальному засіданні Вищої ради юстиції було прийнято рішення про затвердження разом з Міністерством внутрішніх справ України Тимчасового порядку забезпечення охорони судів, органів та установ системи правосуддя, а також підтримання громадського порядку в них, який розроблено Державною судовою адміністрацією України.

 

 

Документ визначає механізм забезпечення охорони приміщень судів, органів та установ системи правосуддя, підтримання громадського порядку в них, який здійснюється підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України тимчасово, на період до початку виконання в повному обсязі повноважень Службою судової охорони.

Наразі суди, інші органи та установи системи правосуддя розташовані у 801 приміщенні, з них:

459 (59%) – не охороняються взагалі,

166 (22%) – тільки вдень,

6 (1%) – лише вночі,

140 (18%) – забезпечуються цілодобовою охороною підрозділами Національної поліції України.

"Ми готові підтримати ефективні та реальні проекти, запропоновані експертами Консультативної місії Європейського Союзу, із запровадження охорони в судах з тим, аби вирішити питання безпеки не тільки для суддів та працівників суду, а й громадян – учасників судового процесу", - наголосив Зеновій Холоднюк.

Експерт КМЄС Іонел Міхаю, посилаючись на пропозиції, отримані  під час круглого столу в жовтні 2016 року, де було обговорено шляхи реалізації законодавчої ініціативи щодо забезпечення охорони в установах системи правосуддя, запропонував запровадити пілотний проект по створенню в одному з судів України моделі системи забезпечення безпеки суддів, працівників апарату суду та відвідувачів суду.

Стратегічний радник з питань судової реформи Консультативної місії Європейського Союзу Джон Каббон відзначив, що Місією може бути надано Україні короткострокових експертів у галузі безпеки з метою вироблення спільно з українськими колегами концепції побудови Служби судової охорони.