Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада юстиції тимчасово відсторонила двох суддів від здійснення правосуддя

20 січня 2017, 15:59

 На засіданні 12 січня 2017 року Вища рада юстиції прийняла рішення про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя судді Вищого господарського суду України Ємельянова Артура Станіславовича та судді Київського апеляційного адміністративного суду Петрика Ігоря Йосиповича.

23 грудня 2016 року до Вищої ради юстиції було надіслано клопотання заступника Генерального прокурора України Столярчука Ю.В. про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя судді Вищого господарського суду України Ємельянова А.С., підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною другою статті 376, частиною другою статті 376-1 Кримінального кодексу України. Суддя підозрюється у втручанні в діяльність судових органів із використанням службового становища та незаконному втручанні в роботу автоматизованої системи документообігу суду, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

Вища рада юстиції, дослідивши клопотання та додані до нього документи, заслухавши доповідача – члена ВРЮ Аллу Олійник, суддю Ємельянова А.С., його представника – Демидюк О.Б., уповноваженого представника Генеральної прокуратури України – Багнюка О.І., мотивувала своє рішення тим, що судді 19 жовтня 2016 року було повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, також обґрунтованістю мотивів тимчасового відсторонення від здійснення правосуддя, наведених у клопотанні та підтверджених наданими Генеральною прокуратурою матеріалами, продовженням строків досудового розслідування на шість місяців.

ВРЮ вирішила задовольнити клопотання заступника Генерального прокурора України Столярчука Ю.В. та тимчасово відсторонити суддю Вищого господарського суду України Ємельянова А.С. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності строком на два місяці – до 12 березня 2017 року.

Водночас клопотання заступника Генерального прокурора України – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. від 8 грудня 2016 року про відсторонення Петрика І.Й., підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, від посади судді Київського апеляційного адміністративного суду строком на два місяці Вища рада юстиції задовольнила частково.

Дослідивши клопотання та додані до нього документи, заслухавши доповідача – члена Вищої ради юстиції Малашенкову Т.М., суддю і його представників – Дака Т.П., Клим Л.В., Самарець А.М. та представника Генеральної прокуратури України – Ярову О.А., ВРЮ прийняла рішення тимчасово відсторонити Петрика І.Й. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності на строк до 2 лютого 2017 року до завершення досудового розслідування.

Нагадаємо, що згідно зі статтею 131 Конституції України до повноважень Вищої ради правосуддя належить ухвалення рішень про відсторонення судді від здійснення правосуддя. Згідно з частиною п’ятою статті 49 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя може бути тимчасово відсторонений від здійснення правосуддя на строк не більше двох місяців у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності на підставі вмотивованого клопотання Генерального прокурора або його заступника в порядку, встановленому законом. Рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя ухвалюється Вищою радою правосуддя.