Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Семінар «Професійна етика судді (просунутий рівень)»

23 вересня 2009, 16:25

 

Семінар «Професійна етика судді (просунутий рівень)»

 

14 вересня 2009 року в м. Київ відбувся семінар «Професійна етика судді (просунутий рівень)». Семінар був організований Проектом USAID «Україна: верховенство права» спільно із Академією суддів України, що створена при Державній судовій адміністрації України.

Учасниками семінару стали судді, котрі раніше пройшли навчальну програму для суддів - викладачів «Професійна етика судді» та працюють викладачами в Академії суддів України.

Заняття проводили: федеральний суддя окружного Північного округу штату Джорджія (США), експерт проекту Вільям Даффі та експерт з питань судового адміністрування суддівської етики та навчання з правових питань Комітету з Кодексу поведінки Суддівської конференції (США) Мерілін Холмс.

Учасників семінару було ознайомлено із Правилами поведінки працівника апарату суду (схвалені рішенням Ради суддів України 6 лютого 2009 року) та Коментарем до них. Під час засідання його учасників було поінформовано про створення Комітету з питань етики Ради суддів України та  повідомлено про роботу над Коментарем до Кодексу професійної етики судді.

Навчальна програма була проведена у форматі обговорення на круглому столі, де учасники мали можливість поділитися власним досвідом застосування знань та вмінь, отриманих на семінарі для суддів-викладачів, розповісти про найкращу практику та труднощі, з якими їм довелося зіштовхнутись.

На семінарі також обговорювалися питання повноважень Комітету з питань етики, зокрема, допомога суддям у вирішенні етичних проблем чи нагляд за суддями.

Учасники семінару обмінялись думками щодо необхідності коригування курсу «Професійна етика судді».

 

Довідково:

«Україна: верховенство права» є спільним проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та корпорації «Виклики тисячоліття» (MCC).

Реалізація Проекту USAID «Україна: верховенство права» розпочалася в квітні 2006 року. Перший етап Проекту тривав 18 місяців, другий етап розпочався у жовтні 2007 року і триватиме до липня 2010 року. Проект спрямований на посилення верховенства права, а також підвищення рівня обізнаності суспільства про суть і про хід судово-правової реформи. Проект має дві основні мети: підвищення прозорості і підзвітності судової системи, а також ухвалення стратегії і здійснення реформи законодавства на основі верховенства права і боротьби з корупцією.

Для досягненнях своєї мети Проект тісно співпрацює з Секретаріатом Президента України, Міністерством юстиції України, Національною комісією із зміцнення демократії та утвердження верховенства права, Верховною радою України, Верховним Судом України, Вищим адміністративним судом України, Державною судовою адміністрацією України, Академією суддів України та ін.

Проектом означено виконання 5 завдань. Серед них — підвищення рівня правової обізнаності громадськості, а також рівня кваліфікації суддів і працівників судів і визначення проблем, негайне рішення яких сприятиме прозорості і підзвітності в судовій системі.