Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася конференція суддів загальних судів

18 січня 2013, 17:02

18 січня 2013 року відбулася конференція суддів загальних судів, де заслухано звіт ради суддів загальних судів, інформація про стан здійснення судочинства та інформація про основні напрямки діяльності загальних судів у 2012-2013 роках, обрано делегатів на ХІ з‘їзд суддів України, розглянуто інші питання.
Так, виступаючи перед делегатами конференції, голова ради суддів загальних судів Павло Гвоздик розповів про підсумки діяльності очолюваного ним органу суддівського самоврядування. Зокрема, він звернув увагу присутніх на роботу з розгляду скарг і звернень, які надходять до РСЗС. За даними Павла Гвоздика, за останній час надійшло близько 400 таких заяв. Також голова РСЗС поінформував про те, що останнім часом збільшилась кількість скарг від суддів.

У свою чергу, перший заступник Голови Верховного Суду України, голова Ради суддів України Ярослав Романюк розповів про проблемні питання забезпечення незалежності судів і суддів. Зокрема, він звернув увагу присутніх на те, що органам суддівського самоврядування не вистачає злагодженості в роботі. За його словами, координація дій органів суддівського самоврядування особливо потрібна, коли мова йде про бюджетний процес. Він нагадав, що минулого року завдяки активним діям представників судової системи вдалося забезпечити в головному фінансовому законі країни на 2013 рік фінансування заробітних плат суддів та працівників апаратів судів виключно за рахунок загального фонду держбюджету.

Також присутні обговорили шляхи подальшого удосконалення органів суддівського самоврядування. Зокрема, озвучувалася думка щодо внесення змін до законодавства про розширення кількісного складу рад суддів (зараз до складу рад входить по 11 осіб), забезпечивши більш широке представництво із регіонів.
 

Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк поінформував учасників конференції про стан фінансового та організаційного забезпечення діяльності загальних судів. Зокрема, Руслан Кирилюк відзначив, що 2012 рік хоч і був непростим, проте вдалося збалансувати бюджет, реалізувати норму Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо виплати суддівської винагороди, повною мірою запрацював Закон України «Про судовий збір». За словами Голови Державної судової адміністрації України, з урахуванням діяльності у минулому році, визначено головні завдання на 2013 рік, серед яких питання як фінансового, так і матеріально-технічного забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції.
 

На своєму засіданні конференція суддів загальних судів обрала 30 делегатів на одинадцятий з'їзд суддів України, який відбудеться 22 лютого 2013 року.
 

Також конференція рекомендувала кандидатів від загальної юрисдикції в Раду суддів України, склад якої буде обрано делегатами ХІ з'їзду суддів України. Такими кандидатами стали: судді ВССУ Валентина Щепоткіна та Павло Гвоздик, суддя Верховного Суду України Галина Канигіна.