Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося чергове засідання Робочої групи з питань інновацій Державної судової адміністрації України

16 січня 2013, 17:37

 

16 січня 2013 року у приміщенні конференц-зали Державної судової адміністрації України відбулося засідання Робочої групи з питань інновацій.

У засіданні робочої групи взяли участь: Голова Державної судової адміністрації України, голова Робочої групи з питань інновацій - Руслан Кирилюк, заступники Голови ДСА України Володимир Півторак, Віталій Положишник, радник Голови ДСА України, заступник голови Робочої групи – Юлія Седик, генеральний директор ДП «Інформаційні судові системи» Леонід Богданов, його заступник Віталій Живаєв, в.о ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна, директор Центру суддівських студій Наталя Верещінська, заступник голови апеляційного суду Івано-Франківської області Андрій Малєєв та інші члени робочої групи – представники Вищого адміністративного суду України, Вищого господарського суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Національної школи суддів України, Харківського окружного адміністративного суду, Державної судової адміністрації України та проекту Агентства США із міжнародного розвитку(USAID) «Україна: справедливе правосуддя», інші.

         Відкриваючи засідання Робочої групи, Голова ДСА України Руслан Кирилюк зазначив, що минулий рік був стабілізаційним для організації діяльності судів, адже вдалося реалізувати норму Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо виплати суддівської винагороди, збалансувати бюджет,повною мірою запрацював Закон України «Про судовий збір», Радою суддів України затверджено Стратегічний план розвитку судової влади на 2013-2015 роки.

За словами Голови ДСА України, в умовах кризи необхідно забезпечувати короткотермінові заходи, які дають швидкий ефект, а потім необхідно закладати довгострокові напрямки діяльності та працювати над їх вирішенням. «Стратегічний план розвитку судової влади на 2013-2015 роки – це не реформа, а конкретні кроки, необхідні для покращення організаційного забезпечення судів, а робоча група з питань інновацій і є той основний інтелектуальний ресурс, який дозволить Державній судовій адміністрації України здійснити усе необхідне для досягнення поставленої мети», - зауважив Руслан Кирилюк.

Учасники засідання Робочої групи заслухали інформацію щодо впровадження Стратегічного плану. «З часу попереднього засідання робочої групи відбулося 17 регіональних фокус-групових дискусій та залучено до його обговорення більш ніж 700 представників судових установ», - зазначає Юлія Седик. Учасники засідання обговорили питання реалізації Стратегічного плану.

Генеральний директор державного підприємства «Інформаційні судові системи» Леонід Богданов ознайомив учасників засідання із вжитими заходами підгрупою зі створення та впровадження концепції автоматизації судової влади, питань оптимізації ЄДРСР та питань оновлення функціоналу КП «ДЗС»у 2012 році. Зокрема, йдеться про запровадження системи «Електронний суд», тобто системи обміну електронними документами між судом та учасниками судового процессу та встановлення систем відеоконференцзв’язку, що вже діють в усіх апеляційних судах України. «Як відомо, за минулий рік проведено 873 засідання у режимі відеоконференцзв’язку. 2012 рік був роком популяризації інформаційних технологій як інструменту, що сприяє відкритості суду та доступностідля громадян. Завданням на 2013 рік стане запровадження цих систем повною мірою», - додав Леонід Богданов.

         Головним завданням підгрупи з вдосконалення системи статистики, діловодства, документообігу, та архівної роботи стало розроблення нової концепції вдосконалення форми статистичної звітності. Заступника голови апеляційного суду Івано-Франківської області Андрія Малєєва обрано новим керівником цієї підгрупи.

Члени Робочої групи заслухали інформацію щодо дослідження з визначення показників часу, необхідного для розгляду справ різних категорій в загальних судах першої інстанції, та відповідних коефіцієнтів навантаження на суддів. Реалізацію даного дослідження було підтримано рішенням Ради суддів України № 50 від 21 вересня 2012 року. Згідно з методологією дослідження, до серпня 2012 року було проведено опитування серед усіх 665 місцевих загальних судів щодо орієнтовних часових показників, необхідних для розгляду справ різних категорій. Другий етап, що розпочався 15 жовтня 2012 року, передбачав упродовж шести тижнів ведення журналів щоденної звітності суддями, які були відібрані за принципом репрезентативності. Уся отримана інформація опрацьовується відповідними експертами.

Членами Робочої групи підтримано ідею щодо розробки у 2013 році визначених показників ефективності роботи суду.

Представники підгрупи з розробки та впровадження єдиної інформаційної політики судової влади поділилася своїми досягненнями з іншими членами Робочої групи.

Радою суддів України спільно з Проектом USAID«Україна: справедливе правосуддя» та Державною судовою адміністрацією України було розроблено проект Концепції інформаційно-комунікаційної стратегії діяльності Ради суддів України.

Директор Центру суддівських студій Наталя Верещінська ознайомила присутніх із проектом комунікаційної стратегії судової влади та презентувала науково-практичний посібник «Комунікації судової влади».

Також Робочою групою прийнято рішення щодо підготовки концепції єдиного прес-центру судової влади України та подальшого його створення. Новим керівником підгрупи стала завідуюча сектором міжнародного співробітництва та взаємодії зі ЗМІ ДСА України Олена Ігнатченко.

За інформацією керівника підгрупи з питань професійного розвитку і навчання в судовій сфері Робочої групи з питань інновацій ДСА України Наталії Шукліної робота підгрупи тісно пов‘язана з діяльністю Національної школи суддів України.

Одним із досягнень 2012 року Наталія Шукліна назвала дистанційне навчання та підготовку презентацій для суддів. Подальша діяльність цієї підгрупи спрямовуватиметься на досягнення п.6 Стратегічного плану судової влади «Професіоналізм і процес його безперервного вдосконалення», а також на розробку нових навчальних програм для судових адміністраторів.

Ще одним завданням для членів Робочої групи стало створення концепції запровадження сучасних методів справляння судового збору. Як зазначив Руслан Кирилюк, сплата судового збору повинна бути зручною для відвідувачів суду, і тому слід обговорити сучасні методи оплати, такі як платіжні картки та спеціальні кіоски в судах. 

Учасники Робочої групи з питань інновацій ДСА України відзначили широкі можливості ведення діалогів, створення груп та форумів професійної соціальної мережі «Феміда» для обговорення питань в режимі он-лайн.

 

Довідково:

Робочу групу з питань інновацій утворено відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 15 червня 2011 року № 100.

Основною метою Робочої групи є створення і впровадження інноваційних моделей організаційного забезпечення роботи суду на базі поєднання сучасних концепцій адміністрування суду та новітніх інформаційних технологій.

Головними завданнями Робочої групи визначено вдосконалення функціонування і підтримка користувачів комп’ютерної програми «Документообіг загальних судів», а також розробка концепції та технічного завдання із створення автоматизованої системи управління справами суду, що поєднує сучасні моделі адміністрування суду та новітні інформаційні технології.