Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Октябрський районний суд м. Полтави ухвалив обвинувальний вирок за погрози журналісту

21 жовтня 2024, 16:33

21 жовтня 2024 року Октябрським районним судом м. Полтави за погрози вбивством журналісту засуджено депутата Подільської районної у місті Полтава ради за ч. 1 ст. 345-1 КК України до покарання у виді одного року пробаційного нагляду.

Суд встановив, що 29 березня 2023 року Б., як депутат Подільської районної у місті Полтаві ради, був присутній на позачерговій двадцять сьомій сесії Полтавської міської ради восьмого скликання у сесійній залі міськради.

У спеціально визначеному місці для журналістів була присутня журналістка М., відряджена редакцією інтернет-видання «Полтавська хвиля» з метою здійснення законної професійної діяльності, зокрема, фіксації даних та подальшої підготовки матеріалів.

В цей час до журналістки М. з правого боку підсів Б., наблизився впритул та умисно висловив їй погрозу вбивством у зв’язку зі здійсненням нею своєї професійної діяльності, а саме висвітленням у засобах масової інформації публікацій про його діяльність.

Виходячи з обстановки, агресивного та зневажливого тону обвинуваченого, М. сприйняла погрозу як реальну.

Суд зазначив, що право на свободу висловлювань та інформації, яке гарантується статтею 10 Конвенції, є одним з найважливіших основ демократичного суспільства та одним з основних умов для його прогресу, а також розвитку кожної людини.

Свобода висловлювань може бути застосована не тільки до інформації чи ідеї, які схвально приймаються чи розцінюються як безпечні чи незначні, але й до того, що викликає образу, обурення або занепокоєння держави чи будь-якого сектору населення.

Стаття 13 Конвенції вимагає від держав забезпечити щоб ефективний засіб був доступний щоразу, коли яке-небудь з основних прав, що закріплено в Конвенції, буде порушено.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до Полтавського апеляційного суду. Обвинувачений користується презумпцією невинуватості.

Справа № 554/11338/23.

Октябрський районний суд м. Полтави