Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

​Скасувати не можна залишити? Де ставимо кому в питанні про довічне грошове утримання (пенсію) судді?

02 серпня 2024, 15:47

1 серпня 2024 року поважне видання "Слідство.Інфо", яке спеціалізується на матеріалах, що стосуються викриття корупції, недоброчесності та злочинів, особливо серед представників владних структур, політиків та держслужбовців, суддів та представників судової влади, корумпованих правоохоронців та військових і навіть представників релігійних організацій – і це добре, опублікувало матеріал "Україна витратила на суддів у відставці майже 10 млрд грн під час повномасштабної війни".

Де тут корупція, недоброчесність або злочин – питання риторичне.

Посилаючись на відповідь Пенсійного фонду України, журналісти "Слідство.Інфо" стверджують, що "Україна у 2023 році витратила на утримування суддів 4.4 млрд грн, а з січня по квітень 2024-го — 1,1 млрд грн. До цього у Пенсійному фонді повідомляли, що у 2022 році на утримування суддів витратили 4,1 млрд грн. За час повномасштабного вторгнення Росії в Україну судді у відставці отримали з українського бюджету 9,6 млрд грн".

Багато це чи мало, чи якраз стільки, скільки заробили судді, які віддали державі від 25 до 40 років служби? Чи їх усіх потрібно позбавити довічного утримання (пенсії), щоб "для порівняння, за ці гроші можна було б купити майже 365 тисяч FPV-дронів або понад 15 тисяч авто для військових".

Заради об'єктивності зазначимо, що витрати Державного бюджету за 2022-2023 роки на виплату довічного утримання для суддів становлять близько 8,5 млрд гривень на рік. Якщо порівняти ці витрати з загальними витратами Пенсійного фонду України, то вони склали 590 млрд та 746,2 млрд гривень відповідно. Звітність за перше півріччя 2024 року на сайті фонду наразі відсутня.

Тож ми можемо робити чергові пафосні заголовки про те, що Пенсійний фонд України міг придбати 22 млн 432 тис. FPV дронів або 921 тис. 875 авто для військових у 2022 році, але витратив 590 млрд на виплату пенсій.

За бюджет у 746,2 мільярда гривень (2023 рік) можна було придбати 28 млн 371 тис. 146 FPV-дронів або 1 млн 165 тис. 938 авто для військових.

Але можна зробити й інші розрахунки й з'ясувати, що у 2022 році витрати на утримання суддів склали 0,69% відсотка, а у 2023 році – 0,59%.

Ці цифри незначно різняться упродовж багатьох років і очевидно, що вони є мінімальним у загальнодержавному масштабі.
Аналогічного змісту матеріали були опубліковані 21 червня 2023 року і 23 жовтня 2023 року.

Висновок. Попри бажання створити наче б то об'єктивну картину з виплатами "пенсій" суддям, "Слідство.Інфо" акцентує на великих цифрах витрат на суддів у відставці, що без відповідного контексту може створити враження надмірних витрат, а відсутність порівняння з іншими витратами ПФУ та державного бюджету має ознаки відвертої маніпуляції. Щобільше, це має ознаки систематичних дій, спрямованих на поширення ненависті та приниження певної групи людей – суддів.

Тому ми закликаємо журналістів припинити хейткампанію, спрямовану на суддів.

Адже подана інформація виглядає "вражаючою", особливо на тлі війни, коли ресурси держави обмежені. Водночас витрати на суддів у відставці становлять незначну частку загальних витрат пенсійного фонду і бюджету країни, що не є значним тягарем для держави. Держава має обов'язок забезпечувати правосуддя, включаючи фінансове забезпечення суддів у відставці, що є частиною забезпечення незалежності судової системи.

Враховуючи контекст і тематику більшості матеріалів "Слідство.Інфо" віримо, що ресурс має на меті підвищення прозорості та доброчесності в українському суспільстві через викриття правопорушень і зловживань. Розуміємо, що антикорупційна діяльність і правозахисна журналістика завжди супроводжуються ризиком негативного впливу на імідж державних установ, проте вони важливі для підтримки справедливості й доброчесності в суспільстві.

Одночасно хочемо нагадати шановним "розслідувачам", що і журналістика має бути доброчесною, а її основні принципи включають правдивість та точність, необхідний контекст, дотримання балансу думок.

Принагідно, хочемо нагадати, що суди в Україні під час війни працюють в умовах надмірного навантаження, в умовах відсутності належного фінансування, в умовах браку кадрів, а збільшення кількості суддів, що мають бажання звільнитися не в останню чергу пов'язана з відвертою хейткампанією проти суддів із подібного роду "розслідуваннями".

https://www.pfu.gov.ua/2157879-zvit-pro-vykonannya-byudzhetu-pensijnogo-fondu-ukrayiny-za-2022-rik-2/

https://www.pfu.gov.ua/2164920-zvit-pro-vykonannya-byudzhetu-pfu-za-2023-rik/

Рада суддів України