Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 15 – 19 липня 2024 року

24 липня 2024, 09:08
Протягом січня – червня 2024 року ВРП ухвалила рішення щодо звільнення 134 суддів.
 
За загальними обставинами звільнено 119 суддів, а саме:
- у зв’язку з поданням заяв про відставку звільнено 113 суддів;
- у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням звільнено 6 суддів місцевих судів.
 
За особливими обставинами Вищою радою правосуддя звільнено 15 суддів.

Протягом січня – червня 2024 року ВРП ухвалила внести Президентові України подання про призначення 357 суддів

Упродовж шести місяців 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення Президентові України подання про призначення на посади 357 суддів до місцевих судів, із них:

  • 311 суддів — до місцевих загальних судів;

  • 26 суддів — до місцевих адміністративних судів;

  • 20 суддів — до місцевих господарських судів.

 

З початку 2024 року ВРП розглянула 125 повідомлень про втручання в професійну діяльність суддів

133 повідомлення про втручання в професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя, надійшло до ВРП упродовж січня – червня 2024 року. З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, Рада з початку цього року розглянула 125 повідомлень суддів.

За результатами розгляду 52 повідомлень про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя ухвалено 51 рішення про вжиття заходів реагування.

Розглянувши 73 повідомлення суддів, Рада ухвалила 18 рішень про затвердження 64 висновків членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

ВРП ухвалила 3 рішення з власної ініціативи в межах своїх повноважень про вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

 

ВРП внесе Президентові України подання про призначення 26 суддів до місцевих судів

16 липня 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення подань Президентові України про призначення 13 суддів на посади до місцевих судів. Перелік – за посиланням.

18 липня 2024 року ВРП вирішила внести подання Президентові України про призначення 13 суддів на посади до місцевих судів. Перелік – за посиланням.

 

Упродовж шести місяців 2024 року до ВРП надійшло два подання про надання згоди на тримання судді під вартою

Протягом I півріччя 2024 року до ВРП надійшло 2 подання про надання згоди на тримання судді під вартою, за результатами розгляду яких Рада прийняла 1 рішення про надання згоди на тримання під вартою судді та 1 рішення про повернення подання про надання згоди на утримання під вартою у зв’язку з невідповідністю вимогам Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

За результатами розгляду клопотань Офісу Генерального прокурора протягом вказаного періоду ВРП ухвалено:

  • 9 рішень про задоволення клопотань Офісу Генерального прокурора про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності;

  • 7 рішень про продовження строку тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності;

  • 1 рішення про повернення без розгляду клопотання про продовження строку тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя.

 

ВРП звільнила двох суддів у відставку

16 липня 2024 року ВРП вирішила звільнити двох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку:

Фанду Оксану Михайлівну – з посади судді Господарського суду Івано-Франківської області;

Нагорняка Євгенія Петровича – з посади судді Вінницького апеляційного суду.

 

ВРП змінила рішення дисциплінарної палати стосовно судді Семенівського районного суду Чернігівської області Олександра Гнипа

16 липня 2024 року ВРП вирішила змінити рішення Третьої дисциплінарної палати ВРП про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Семенівського районного суду Чернігівської області Олександра Гнипа та застосування до нього дисциплінарного стягнення у вигляді догани.

ВРП ухвалила рішення про тимчасове, строком на три місяці, відсторонення судді Олександра Гнипа від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим скеруванням судді до НШСУ для проходження курсу підвищення кваліфікації за програмою «Суддівська етика та доброчесність», а також подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

 

Забезпечення приміщенням служби дисциплінарних інспекторів ВРП залишається пріоритетним завданням

Питання щодо забезпечення приміщенням служби дисциплінарних інспекторів ВРП, а також ВАКС обговорювалося під час засідання підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, яке відбулося 18 липня 2024 року.

 

Оголошено повторний конкурс на зайняття посади керівника служби дисциплінарних інспекторів

18 липня 2024 року ВРП оголосила повторний конкурс на зайняття посади керівника служби дисциплінарних інспекторів – заступника керівника секретаріату Вищої ради правосуддя.

З повним текстом Порядку проведення конкурсу на зайняття посад керівника служби дисциплінарних інспекторів та його заступника, дисциплінарного інспектора можна ознайомитись на офіційному сайті ВРП.

 

Проактивна комунікація судів із медіа та громадськістю – важлива передумова для підвищення рівня довіри суспільства до системи правосуддя

Питання поліпшення внутрішньої та зовнішньої комунікації судової системи обговорили на Міжнародній конференції «Комунікація судової влади: єдиний голос як інструмент для розбудови довіри», яка відбулась у Львові.

Захід, організований ВРП спільно з комунікаційною агенцією Good to know, Проєктом ЄС «Право-Justice», Програмою USAID «Справедливість для всіх» у межах Проєкту «Посилення комунікаційних компетенцій судової системи України шляхом розвитку ефективної системи внутрішньої комунікації та стійких інструментів комунікації», що фінансується Литовським фондом розвитку співробітництва.

У вітальному слові голова ВРП Григорій Усик зазначив, що судова влада послідовно змінює власні підходи задля підвищення ефективних способів комунікацій із суспільством. Адже, на його думку, суспільство має розуміти ті завдання, проблеми та виклики, які стоять перед судовою владою.

Детальніше – за посиланням.

"Юридична практика"