Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора з метою перевірки обставин, повідомлених суддею ПАГС

23 липня 2024, 16:55

Суддя Північного апеляційного господарського суду Марина Барсук повідомила Вищій раді правосуддя про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Зокрема про появу на різноманітних інформаційних ресурсах низки однотипних неправдивих маніпулятивних публікацій, які можуть сформувати у читачів думку про її заангажованість при розгляді справ. Також суддя звертає увагу на те, що з метою її дискредитації, висловлення їй та членам її родини погроз, невідомі особи використовують відомості, які містяться в деклараціях судді. Розповсюджено інформацію про транспортні засоби, якими користується суддя та члени її родини, а також особисті дані неповнолітнього сина судді. Судді також надсилали через месенджер «Telegram» повідомлення з погрозами.

За результатами розгляду повідомлення судді Шевченківським управлінням поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві зареєстроване кримінальне провадження за частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України. Розпочато досудове розслідування.

Втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб із метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання судових рішень забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом.

Відповідно до пункту 6 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Вища рада правосуддя з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя звертається до прокуратури та органів правопорядку щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів, вчинених щодо суддів.

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування кримінального правопорушення у кримінальному провадженні, відритому за фактами, повідомленими суддею Північного апеляційного господарського суду Мариною Барсук.

Вища рада правосуддя